Op een EU-China handelstop vorige zaterdag zijn de Chinese Minister van Handel Gao Hucheng en eurocommissaris De Gucht formeel overeen gekomen dat de EU haar onderzoek naar verboden subsidies voor Chinees materiaal voor draadloze verbindingen stopzet.
De vergadering had het over een aantal knelpunten in de economische betrekkingen en bereikte een “brede overeenstemming” volgens de Chinese deelnemers. Zowel minister Gao als commissaris De Gucht toonden zich tevreden met het resultaat.
Volgens De Gucht is de EU bereid met China samen te werken om handelsgeschillen op te lossen door een betere communicatie. Nog volgens hem gaat China akkoord met zijn exportkredieten voor telecommateriaal te beperken. Er komt een onafhankelijke instelling die het marktaandeel van China in de Europese telecomsector moet opvolgen.
De belangrijkste begunstigden van het stoppen van het onderzoek zijn de Chinese firma’s Huawei en ZTE. Huawei toonde zich erg tevreden. De firma is bereid haar samenwerking met lokale partners en klanten te verdiepen om zo mee te helpen aan de ontwikkeling van een Europese ICT industrie. China voert jaarlijks voor 1 miljard euro telecommunicatiemateriaal naar de EU uit. Dit gebeurt in concurrentie met Ericsson, Siemens en Alcatel Lucent. Die dienden echter geen klacht in, waarschijnlijk omdat zij zelf ook erg actief zijn op de Chinese markt. Commissaris De Gucht stond verder onder druk van Europese klanten uit diverse nijverheden, die afhankelijk zijn van goedkoop Chinees telecommateriaal. De Europese markt voor netwerken, basisstations en verbindingsmateriaal is cruciaal voor bedrijven als Huawei die door de VS en Australië buitengesloten worden om veiligheidsredenen.
In mei vorig jaar plande de Europese Commissie een onderzoek naar dumping van en ongeoorloofde subsidies aan Chinees telecommunicatiemateriaal. Na het bezoek van president Xi in maart liet ze al het antidumping onderzoek vallen en nu volgt de rest.
China hoopt de handelsdisputen met de EU door onderhandelen te kunnen oplossen om zo op termijn misschien tot een vrijhandelsakkoord te komen. De EU onderhandelt momenteel zo een controversieel verdrag – TTIP- met de VS.
In een eerder artikel (digitale stand van zaken 131) wezen we op het Chinese voorstel voor gezamenlijke ontwikkeling van de 5G standaard door China en de EU, om een technologische alleenheerschappij van de VS te doorbreken. Het uit de weg ruimen van het telecom dispuut kan ook daarmee te maken hebben.
Bronnen: China Daily, Wantchinatimes, Reuters