Premier Li Keqiang komt morgen in het skioord Davos de perspectieven en de uitdagingen van de Chinese economie uitleggen voor 2500 toehoorders uit 140 landen. Het is de eerste keer sinds 5 jaar dat een Chinese premier het Davos gehoor toespreekt. Li zal in Zwitserland ook de banden met het land dichter aanhalen.
De vergadering van het Word Economic Forum (WEF) duurt van 21 tot 24 januari en loopt onder het thema “De nieuwe globale context”. Dit jaar zijn er 2500 deelnemers uit meer dan 140 landen en volgens het WEF zullen 40 staats-en regeringsleiders participeren in de 280 sessies en workshops van de bijeenkomst. De Chinese EU-ambassadeur Wu Hailong herinnert er aan dat Li 5 jaar geleden deelnam aan het WEF in zijn functie van vicepremier. Verwacht wordt dat Li Keqiang zijn visie geeft over de toestand van de Chinese economie en de uitdagingen waar deze voor staat. De bevolking wordt ouder, lonen stijgen, diensten worden belangrijker. De groei ligt met 7,4 % in 2014 niet meer zo hoog als vroeger en China wil meer de interne markt gaan uitbreiden dan te afhankelijk te zijn van investeringen en uitvoer. De huizenprijzen stijgt niet meer zo sterk, maar een slappe vastgoedsector heeft ook zijn invloed op de economie.
Stichter voorzitter Klaus Schwab vindt dat Li Keqiang de wereld kenbaar moet maken dat China de globale economie zal blijven aanvoeren. “Hoewel de groei wat minder uitvalt, blijft China de grootste bijdrage leveren aan de wereldwijde economische groei” en hij voegt er aan toe “dat met de slappe economische ontwikkeling wereldwijd we er niet van uit kunnen gaan dat China niet geraakt zou worden. Bijgevolg is het cruciaal middelen te vinden die de Chinese groei meer evenwichtig en duurzaam maken. Zowel voor China als voor de wereld is het van het hoogste belang dat de economie stabiel blijft en verder groeit” aldus Schwab die de inspanningen om de overgang van massaproductie naar een groei die meer op innovatie steunt, hoewel er uitdagingen blijven.
Zwitserland
Li zal tijdens zijn bezoek aan Zwitserland ook spreken met Simonetta Sommaruga en andere Zwitserse leiders. Een reeks akkoorden op nieuwe domeinen zullen bekend worden gemaakt. China is Zwitserlands grootste handelspartner in Azië, terwijl Zwitserland de vijfde Chinese handelspartner is in Europa. Op 1 juli 2014 werd tussen beide een vrijhandelsakkoord van kracht en ongetwijfeld zullen de leiders de ten uitvoer legging van dit akkoord bediscussiëren en ze hopen ook op een doorbraak bij het vergemakkelijken van de uitwisseling van personen. Volgens vice-minister Li Baodong zouden beide landen overeenstemming kunnen bereiken op het vlak van financiën, handel, wetenschap & onderzoek, voeding & geneeskunde en cultuur. Dit jaar is het 65 jaar geleden dat diplomatieke betrekkingen werden aangeknoopt en ook dit wordt herdacht.
Bron China Daily