Eric Chu, de voorzitter van de Guomindang, de huidige regeringspartij van Taiwan, heeft zaterdag in Beijing besprekingen gevoerd met voorzitter Xi Jinping van de Communistische Partij van China. Het was zes jaar geleden dat er nog op dit hoog niveau gepraat werd.
De Guomindang was de regerende partij van China tot ze na de nederlaag in de burgeroorlog in 1949 naar Taiwan vluchtte. De partij is tot in de jaren 90 blijven volhouden dat ze het enige wettige gezag in heel China was. Bij de eerste contacten tussen de Volksrepubliek en Taiwan, in 1992, werd een stilzwijgende consensus bereikt dat er maar één China is, ook al interpreteren beide partijen dat op hun eigen manier. De Guomindang erkent die consensus van 1992 nog steeds, in tegenstelling tot de huidige oppositiepartij in Taiwan die aanstuurt op het uitroepen van de onafhankelijkheid.
Sinds ze zeven jaar geleden op Taiwan terug aan de macht kwam streeft de Guomindang naar betere economische en politieke betrekkingen met Beijing. De oppositie verwijt hen dat een toenemende economische afhankelijkheid van Beijing de eerste stap naar de hereniging zou kunnen zijn. In maart vorig jaar bezetten enkele honderden studenten het parlement van Taiwan gedurende weken, uit protest tegen een handelsverdrag met de Volksrepubliek dat de Guomindang ondertekend had. Enkele duizenden Taiwanezen gingen de straat op.
Bij lokale verkiezingen in november verloor de Guomindang veel stemmen, wat volgens BBC door sommige analisten geïnterpreteerd wordt als ongenoegen bij de bevolking over de toenadering. President Ma Ying-jeou nam ontslag als partijvoorzitter en werd vervangen door Chu, die ook burgemeester is van nieuw-Taipei. Bij de volgende presidentsverkiezingen zou de oppositie kunnen winnen en riskeert dat de verbetering van de betrekkingen gedurende de voorbije zeven jaar in het gedrang te brengen. Analisten van Stratfor wijzen er echter op dat een meerderheid wel tevreden is met de vruchten die ze plukken van de toenadering tussen Taiwan en de Volksrepubliek en de oppositie na een eventuele verkiezingsoverwinning niet veel anders zal kunnen dan de economische samenwerking verder zetten. Maar zover ziet Beijing het liefst niet komen; de besprekingen met Chu in Beijing waren dus politiek erg belangrijk.
Positief gesprek
Volgens Xinhua verklaarde president Xi dat China en Taiwan hun meningsverschillen langs diplomatieke weg kunnen oplossen, zolang Taiwan maar aanvaardt dat het een deel van China is. “De twee partijen kunnen met elkaar overleggen op voet van gelijkheid binnen het ‘één China’ principe, en komen tot een redelijke regeling”, verklaarde Xi. Hij riep op om te werken aan een gedeelde toekomst en engageerde zich om China nog meer te openen voor Taiwanese bedrijven en Taiwan te helpen bij zijn economische ontwikkeling. Hij vermeldde vijf groepen Taiwanezen voor wie China iets positiefs zal doen: gewone mensen, kleine bedrijven, boeren, vissers en jongeren. De bevolkingen aan beide zijden van de Straat van Taiwan hebben dezelfde culturele tradities en kunnen dus ook bruggen slaan tussen hun harten en zielen, aldus een poëtische Xi.
Chu verklaarde dat de Guomindang nog steeds de uiteindelijke hereniging ondersteunt. Het gesprek ging ook over het Chinese initiatief voor de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). Taiwan zou graag bij de stichtende leden geweest zijn, maar Beijing weigerde de kandidatuur omdat de benaming van Taiwan teveel de indruk wekt van een onafhankelijke staat. Xi verklaarde dat China Taiwan maar al te graag wil opnemen als lid, maar dan wel onder een ‘correcte’ benaming.
Volgens de BBC analist wil Xi met zijn positieve benadering vooral Chu een politiek steuntje in de rug geven en hem aanzetten om volgende januari een gooi te doen naar het presidentschap van Taiwan. Chu, is volgens analisten de beste kans voor de Guomindang om de verkiezingen toch nog te winnen van de oppositie.
Chu had ook nog een aparte ontmoeting met Yu Zhengsheng, lid van het zevenkoppig Vast Comité van het Politbureau van de CPC, en woonde samen met een delegatie van een honderdtal Taiwanezen het 10de Cross-Strait Economic, Trade and Culture Forum in Shanghai bij. Op dat forum sprak hij de hoop uit dat Taiwan een grotere rol in de internationale gemeenschap kan spelen, ook binnen het kader van de consensus van 1992. Concreet sprak hij over deelname aan de AIIB, het Chinese zijderouteinitiatief en het handelsblok Regionaal Breed Economisch Partnerschap (RCEP). Hij wees erop dat Taiwan weliswaar klein is, maar sterk in innovatie, O&O en management.
Bronnen: BBC,Xinhua, China.org.cn, Guardian