Obama’s topadviseur voor Azië stapt op

De uitvoerder van Obama’s wending naar Azië, China-expert Evan Medeiros stapt op als directeur Azië van de National Security Council. Dit gebeurt op een ogenblik dat de regering steeds meer onder druk staat van conservatieve krachten en  dat China zich assertiever opstelt in de Zuid-Chinese zee.

evanmedeiros

E. Medeiros


Donderdag legde Evan Medeiros zijn functie neer als Azië directeur bij de National Security Council (NSC) en in deze functie zal hij opgevolgd worden door Daniel Kritenbrink die de vice-chef is van de VS-ambassade in Beijing. Medeiros vervulde de topfunctie sinds 2013, maar werkte aan Azië op de NSC sinds Obama 2009 president werd. Hij kwam van de RAND corporation en wordt door NSC omschreven als de voornaamste architect van de “pivot” naar Azië en meer bepaald China, een ontwikkeling in het beleid  waarvan Hillary Clinton aan de basis lag . Het lukte Medeiros om in 2011 de verkoop van geavanceerde F-16 jets aan Taiwan te blokkeren.
Officieel wordt de beslissing als een persoonlijke beslissing omschreven nadat “hij lange werkuren presteerde in gestresseerde omstandigheden”. Toch is het geen geheim dat vanuit de invloedrijke denktank “Council on Foreign Relations” aangestuurd wordt op een strakkere politiek tegenover China dan de huidige die “te veel in het voordeel van China zou uitvallen”. Recentelijk laat China ook meer zijn rechten gelden op de Zuid- Chinese zee zoals tot uiting kwam tijdens de Shangri-la Dialoog. Tenslotte gebruiken de Republikeinen hun invloed ten gunste van een snelle afhandeling door Obama van het Trans-Pacific Partnership dat een vrijhandelspact is tussen 12 landen waarbij China bewust wordt geweerd.
Obamedeiros

Medeiros (l) noteert in het Witte Huis


De vervanger van Medeiros is Kritenbrink. Hij werkt op de VS-ambassade in Beijing, heeft een soliede China achtergrond en diende ook in Japan. Hij spreekt Mandarijn en Japans. Deze maand wordt de vice-voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, Fan Changlong, in Washington verwacht, terwijl Xi Jinping in september het land bezoekt. Volgens sommige analisten betekent het vertrek van Medeiros nu dat er in september geen doorbraak bereikt zal worden in de bilaterale betrekkingen. Anderzijds is Susan Rice te druk bezig met andere hot items in de wereldproblematiek om haar aandacht te kunnen wijden aan China. The Diplomat verwacht een robuuster Amerikaans antwoord op het Chinees optreden in de Zuid-Chinese zee. Anderzijds is het wel zo dat VS-defensieminister Carter bij zijn recent bezoek aan Vietnam het land opriep om eveneens met de grondwinningen op zee te stoppen.
China heeft overigens nog eens fel ontkend dat het achter het hacken tegen de VS zou zitten, waarbij dit keer de  persoonsgegevens van 4 miljoen Amerikaanse ambtenaren zijn buitgemaakt. Het begint in de VS een gewoonte te worden om als er gehackt wordt, dit in de schoenen van China te schuiven, zelfs al is er geen bewijs. Het Volksdagblad noemt dit de truc van de dief die roept “houd de dief” en dit nauwelijks een paar dagen nadat de New York Times onthulde dat de NSA sinds 2012 internetcommunicatie van burgers onderschepte zonder gerechtelijke machtiging. China kant zich tegen het hegemonisme op cybervlak en wenst wederzijds begrip en respect vooraleer mee te werken aan de strijd tegen het mondiale gevaar van computercriminaliteit.
Bronnen: SCMP, The Diplomat, Washington Post, People’s Daily

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *