Gezamenlijke visaregeling België-VK voor Chinese toeristen

Voortaan kunnen Chinese toeristen die Europa willen bezoeken door een visum aan te vragen voor het VK ook België en de Schengen landen bezoeken. Vooral de luchthaven van Luik waar de Chinezen al dagelijks de taksvrije goederen opkopen, zal allicht nog meer de weerslag voelen van het nieuwe systeem.

De regeringen van België en het VK hebben zopas een nieuw gemeenschappelijk systeem bekend gemaakt om de aanvraag van een visum tot het VK te vergemakkelijken. Een Chinese toerist kan voortaan een visum voor beide landen bekomen door een enkel visumaanvraagcentrum te bezoeken in plaats van twee vroeger. Hij kan dan ook door geheel het Schengen gebied reizen waar het Verenigd Koninkrijk niet toe behoort. Het systeem wordt vanaf 1 juli eerst toegepast in de VK aanvraagcentra te Beijing, Guangzhou en Shanghai, aldus Home Secretary Theresa May.
Totnutoe konden de onlineaanvragen van Chinese toeristen wel hun online gegevens voor de VK-aanvraag automatisch bewaren om ze te gebruiken voor het Schengen gebied. Nu gaat het eenheidsvisum verder en hoeft de aanvraag maar eenmaal worden aangevraagd en moet slechts eenmaal betaald te worden. De lancering van het eengemaakte systeem werd al verwelkomd door zakengroepen die met lede ogen de populariteit van Parijs zien bij de Chinese toerist die er ook gul spendeert. De Financial Times merkt op dat in 2013 België maar 14.223 visa toekende aan Chineze toeristen, terwijl Frankrijk er 335.961 verleende, Italië 333.705, Duitsland 268.404 en het VK 291.919. De Financial Times houdt echter geen rekening met de nieuwe vluchten in de luchthaven van Luik.

 Overrompeling in Luik

Sinds eind april komen op de luchthaven van Luik niet driemaal per week, maar dubbel zoveel charters met chinliegeaportChinese toeristen aan. Nanjing, Kunming en Changsha werden toegevoegd aan de drie oorspronkelijke charters uit Shenyang, Tianjin en Xian. Het gaat om een initiatief van tourorganisatie Utour. Sinds de verdubbeling van de Chinese chartervluchten is de sfeer in de luchthaven resoluut Chinees, zowel bij de douane, de check-in als in de winkeltjes. De geluidinstallatie verspreidt boodschappen in het Chinees, met aan de muur signalen in het Mandarijn.
Woordvoerder van de luchthaven Christian Delcourt legt uit dat de Chinese toeristen terugkomen na een rondrit door Europa en de koffers vol proppen met geschenken. Per vlucht wordt op 500.000 euro aan taksvrije goederen gerekend. Een Italiaanse winkeluitbaatster Agatina die haar ruimte verdrievoudigd heeft tot 180 m2, zegt dat haar winkel voor elk vertrek van een Chinees vliegtuig vol zit en dat het een gedrang van jewelste is aan de kassa. Haar recordverkoop bedroeg  8000 euro. Eenmaal de storm voorbij geraasd, blijven er bijna lege rekken over. Dan volgt het ogenblik om orde op zaken te zetten en te denken aan de bevoorrading voor de volgende vlucht de andere dag.
Jaarlijks zouden een 100.000 Chinese toeristen de luchthaven van Luik bezoeken. 100 bijkomende personeelsleden werden al geworven om de verhoogde activiteit in goede banen te leiden.
Bronnen; China Daily, La Meuse, Financial Times, Nieuwsblad
Zie ook video Dailymotion

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *