Strijd tegen corruptie laat niet af

De meedogenloze campagne om de communistische partij van hoog tot laag te zuiveren van corruptie en decadente kaderleden gaat onophoudelijk door. Grond en eigendommen ter waarde van miljarden zijn door de staat gerecupereerd.

De commissie voor de discipline slaat ditmaal toe in het leger, de provincies Binnen-Mongolië en Yunnan, de stad Nanjing en in het ministerie voor Milieubescherming.

Leger

guo_boxiong_expelledGuo Boxiong, a voormalige Chinese militaire leider, is uit de Communistische Partij van China (CPC) gezet en naar de krijgsraad verwezen. Guo was onder Hu Jintao een kopstuk van de Centrale Militaire Commissie, het hoogste orgaan dat het toezicht van de partij op het leger uitoefent. De gepensioneerde generaal wordt vervolgd voor het aannemen van omkoopgeld voor hemzelf en zijn familie, in ruil voor bevorderingen. Guo had ook een netwerk gesponnen van medeplichtige en invloedrijke vrienden en kennissen.

Provincie

In Binnen-Mongolië werd Zhao Liping, die er aan het hoofd stond van de politie van 2005 tot 2010, uit de partij verwijderd en gevangen gezet op beschuldiging van moord, omkoping, onwettig wapenbezit en een niet voorbeeldige levensstijl indruisend tegen wat van een hoog kaderlid wordt geëist (buitenechtelijke affaires). Yang Weize, ex-partijleider van de belangrijke stad Nanjing (oosten van China) en Qiu He, ooit een partijbestuurder in Yunnan (zuidwesten van China), zijn beschuldigd van corruptie en het partijlidmaatschap is hun ontnomen.

Milieu

Tegen Zhang Lijun, van 2008 tot 2013 onderminister voor Milieu, loopt een onderzoek betreffende corruptie. Hij is de eerste hoge ambtenaar uit de hoek van de milieubescherming die het doelwit wordt van de corruptiebestrijders. Het is nog niet bekend wat de concrete beschuldigingen tegen hem zijn. De South China Morning Post, de bekende krant uit Hongkong, meent dat er een verband kan zijn met de zware kritieken die de Centrale Commissie voor de Discipline-Inspectie eerder leverde op ambtenaren die milieurapporten en risico-analyses lieten opstellen en beïnvloeden door vrienden en familieleden. Er was een Chinees journalist die gespecialiseerd is in milieuzaken die de CCDI een brief had geschreven om activiteiten van Zhang aan te klagen. De journalist Song Yangbiao, van de Time Weekly uit Guangzhou (zuiden van China), had Zhang en een aantal collega’s van hem beschuldigd dat ze geld hadden verdiend door het manipuleren van de normen voor de uitlaatgassen van voertuigen.

Geld terug!

De overheid heeft voor 38,7 miljard yuan (5,6 miljard euro) verliezen aan corruptie kunnen terugwinnen. Veroordeelde ambtenaren en kaderleden hebben tussen november 2012 en juni 2015 grond en eigendommen die ze met oneigenlijke middelen hadden verworven, terug moeten geven aan de staat. Ook van personen en ondernemingen aan wie illegale belastingontduiking was toegestaan zijn die voordelen gerecupereerd.

Levensbelangrijk

De huidige leiders van de CPC lijken vastbesloten om de campagne tegen corruptie en verwording tot het bittere einde verder te zetten. Xi Jinping zelf is, naast Wang Qishan, de secretaris van de CCDI, het boegbeeld van die actie. Van hem zijn de uitspraken bekend dat zowel “tijgers als vliegen” die zich hebben misdragen zullen worden aangepakt. Een ander betekenisvol citaat van Xi in dit verband: ‘Het winnen of verliezen van de publieke steun is van levensbelang voor het overleven of de teloorgang van de Partij’. Vooralsnog lijkt het duidelijk dat het brede publiek de aanpak tegen corruptie blijft steunen. Het is ook Xi die vanaf het begin van zijn regeerperiode duidelijk heeft gemaakt dat het leger nog steeds, zoals vroeger, gecommandeerd wordt door de partij, dat de bevolking ten allen tijde op dat leger moet kunnen rekenen en dat zeker de officieren zich altijd voorbeeldig dienen te gedragen.
People’s Daily, SCMP
 

3 comments for “Strijd tegen corruptie laat niet af

  1. Het grote probleem blijft toch wel hoe deze corrupte functionarissen tot deze posities zijn kunnen komen. Ik heb er al eerder op gewezen: Hu en Wen zijn er ook schuldig aan.

  2. Corruptie is er altijd (en overal in heel de wereld) al geweest. Dat zal zo blijven in de toekomst. Zij die denken dat corruptie ooit helemaal uitgeroeid zal worden is een beetje te naïef.
    Niemand kan politiek zo hoog in rang opklimmen als hij altijd op de graat zuiver is. Op de weg naar de top komt er vroeg of laat een situatie waarbij je betrokken wordt in een corruptiepraktijk, soms helemaal onbewust. Politiekers zijn geen heiligen: ook zij begaan fouten, soms helemaal onbewust.
    We moeten het onderscheid maken tussen doelbewuste en “erin getuimelde” corruptie. Ook de mate van schade die berokkend wordt speelt een rol in de beoordeling. Ook de tijdsgeest is van belang. Sommige praktijken die nu als corruptie worden geclassificeerd waren volledig legaal in het verleden. En praktijken die nu wel aanvaard worden, zullen waarschijnlijk niet acceptabel worden in de toekomst. Ik denk maar aan de ministers die na hun politieke carrière in de vele raden van bestuur zitten van privébedrijven.

  3. Zijn Hu en Wen te laks, te naïef , te zwak , of – zullen sommigen zeggen- te zelfzuchtig geweest? Het maak achteraf niet veel verschil.
    De vraag is of Xi erin slaagt structurele maatregelen te nemen (opbouw van de rechtsstaat) die toelaten corruptie terug te schroeven tot een marginaal verschijnsel. De meeste ontwikkelde kapitalistische landen zijn daarin geslaagd, waarom zou een socialistisch China het dan niet kunnen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *