Hoofdabt Shi Yongxin van het iconische Shaolin klooster kwam voorheen al in opspraak over manier waarop hij als een moderne manager zijn bestuursfunctie invult, met gebruik van een snelle wagen en iPad. Nu komen daar via internet aantijgingen bij die bewijzen lijken te leveren van vervalsing, rokkenjagerij en buitenechtelijke kinderen. Het Bestuur voor Religieuze zaken wil vlug opheldering en heeft de opdracht gegeven een onderzoek in te stellen.
Dé Shaolintempel of hét Shaolinklooster van Dengfeng dateert -hoewel vaak herbouwd- van meer dan 1500 jaar geleden. Het is de geboorteplaats van Zen boeddhisme, Chinese zelfverdedigingskunsten bekend als Kung Fu en de Yi Jijingreeks van Qigong oefeningen voor spieren en gewrichten. De tempel is als erfgoed erkend door de UNESCO en kreeg bezoek van president Putin in 2006. De tempel staat ook aan het hoofd van een veertigtal culturele centra in het buitenland waarin 100 monniken werken.
Sinds 1999 is de nu 50 jarige Shi Yongzin de hoofdabt van het klooster en hij heeft een Master of Business Administration. Shi wordt vaak opgemerkt met zijn iPhone (van aanhangers gekregen) en een miljoen kostende luxewagen (van het lokaal bestuur gekregen wegens zijn verdiensten voor het toerisme). Hij verschijnt op talkshows op tv en op de cover van magazines. Toch beweert hij vaak verzoeken te weigeren van journalisten uit vrees verkeerd te worden begrepen. Hij is lid van het Nationaal Volkscongres en vicevoorzitter van de Buddhist Association of China. Hem werd aan aangewreven de tempel tot een melkkoe te maken ten nadele van de integriteit van het godsdienstonderwijs door bijvoorbeeld het verhuren van de locatie aan filmmakers. In maart dit jaar kwam hij opnieuw onder vuur te liggen vanwege zijn plan om in Australië een complex op te richten met luxehotel, tempel, kungfu academie en golfbaan dat $ 297 miljoen gaat kosten.
Sinds vorige week komen daar nog meer ernstiger verdachtmakingen bij van iemand die zich een voormalige leerling noemt, maar ook bewijsstukken toevoegde aan de aantijgingen die hij op Internet plaatste. Eerder zou Shi Yongxin in de jaren tachtig een dubbele identiteit gehad hebben en uit het klooster gegooid zijn wegens het indienen van vervalste aanvragen tot terugbetaling. Hij zou seksuele relaties gehad hebben met verschillende vrouwen en buitenechtelijke kinderen hebben. Shi Zhengyi, de persoon die hem beschuldigt, heeft de naam vrijgegeven van de moeder van een van zijn kinderen. De dochters en kleinkinderen van de abt zouden bij zijn moeder wonen. Het Spaanse blad El Periodico meldde in juli 2013 dat hij een maîtresse had die universiteitsstudente was in Beijing en een zoon in Duitsland.
Het klooster heeft een mededeling verspreid waarin de beschuldigingen afgedaan worden als ongegrond en als laster. Hoe dan ook zullen de aantijgingen het blazoen van het klooster besmeuren, aldus Xia Xuelman professor sociologie aan de universiteit van Peking. (Global Times). Een journalist van de Nandu Daily uit Guangzhou beweert dat Shi Zhengyi, die veel beschuldigingen heeft verspreid, nooit een monnik of een volgeling geweest is. De woordvoerder van de State Administration for Religious Affairs heeft haar afdeling in Henan gevraagd om de beschuldigingen tegen de abt te onderzoeken. De Buddhist Association of China hoopt dat er vlug klaarheid komt omdat hierbij de reputatie van de tempel en het Chinees Boeddhisme op het spel staan. Een politieman uit Dengfeng bevestigt dat hij het rapport van de Shaolintempel ontvangen heeft en dat de zaak onderzocht wordt. De abt kwam zondag niet opdagen op een bijeenkomst over gevechtskunst in Thailand waar hij verwacht werd. Volgens China News Service werden foto’s van hem weggecensureerd in een getoonde video, wat het vermoeden versterkt dat er iets gaande is achter de schermen.
Bronnen: China Daily, Global Times, SCMP, People’s Daily
Als de aantuigingen waar zijn, is het misschien een positieve wending voor deze hoofdabt. Er komt een einde aan zijn dubbelleven die een ‘hel’ moet zijn…