Op 15 september is in de Filips De Goedestraat in Brussel een nieuw Chinees Cultureel Centrum plechtig geopend door de Belgische en Chinese vicepremiers Reynders en Liu Yandong. Mevrouw Liu gaf aan de VUB ook nog een toespraak over samenwerking China-EU.
Sinds 2009 heeft China al 22 culturele centra in het buitenland geopend. In Europa zijn er al in Malta, Parijs, Berlijn, Moskou, Madrid, Kopenhagen en nu dus ook in Brussel.
Het centrum dient als informatiecentrum over China, met officiële Chinese publicaties en een bibliotheek. Het organiseert ook verschillende opleidingen, zoals Chinese kunstambachten, krijgskunsten, muziek en zelfs taal, hoewel die laatste opleiding toch meer de taak is van de Confucius Instituten waarvan België er al vier heeft. Ten slotte worden er evenementen georganiseerd van tentoonstellingen over voorstellingen tot seminaries en conferenties. De Chinese culturele centra in het buitenland hebben de volle steun van de Chinese regering en we mogen dan ook aannemen dat we in Brussel regelmatig evenementen van hoog niveau zullen kunnen bijwonen.
Het centrum te Brussel is gevestigd in een mooi herenhuis met een viertal expositiezalen, een Vipruimte, een bibliotheek annex bar, en enkele leslokalen waarvan er één is uitgerust als sportlokaal. Ondergronds bevindt zich een aula voor ongeveer 200 personen.
De Chinezen mikken duidelijk op een culturele dialoog eerder dan op het louter serveren van Chinese cultuur. De openingstentoonstelling toont leven en werk van Zhang Chongren, de schilder en beeldhouwer die bevriend werd met de Belg Hergé en hem inspireerde voor zijn beroemde Kuifje album “De Blauwe Lotus”. Op de openingsceremonie brachten Belgen een leeuwendans en een groep Belgische meisjes voerde een dans uit met Chinese waaiers. Een duo van erhu en cello bracht een wondermooie symbiose van westerse en Chinese muziek. Zowel Reynders als Liu Yandong hadden het over de vele vormen van culturele dialoog die nu al plaatsvinden.
Oproep tot strategische samenwerking
Mevrouw Liu Yandong gaf dezelfde dag ook nog een uiteenzetting aan de VUB. Het is een illustratie van het belang dat de vele uitwisselingen tussen Chinese en Europese universiteiten gekregen hebben vanuit het standpunt van de Chinese leiders. Aan de VUB loofde ze de historische samenwerking tussen Europa en China en stelde ondubbelzinnig dat China meer met de EU wil samenwerken, op economisch maar ook op alle andere vlakken, inclusief een strategische samenwerking voor het bevorderen van de ontwikkeling en het behoud van de vrede in de wereld. China verwacht ook veel van een samenwerking met de EU voor de naderende klimaatconferentie in Parijs. De komende vijf jaar wil China voor 10.000 miljard dollar invoeren en voor 500 miljard investeren in het buitenland.
De woorden van vicepremier Liu passen goed in het streven van China naar een multipolaire wereld. De unipolaire dominantie van de VS zal verdwijnen. China en de EU vormen beiden een pool in die nieuwe multipolaire wereld. Maar het is duidelijk dat ze samen sterker zijn dan alleen. Europa kan het Chinese aanbod voor een sterker strategisch partnerschap maar beter ernstig nemen.