Momenteel hebben toeristische agentschappen nauwelijks oog voor senioren met het aanbieden van goedkope pakketten en povere dienstverlening. Opdat het zilvertoerisme een goudmijn zou worden, is nog een hele ommekeer nodig naar meer op maat gesneden dienstverlening.
De ruim 200 miljoen senioren die China telt, zullen tegen 2050 aangroeien tot 400 miljoen. Daarnaast staat vast dat van de 50-plussers 87 % reisplannen heeft, een percentage dat veel lager uitvalt bij twintigers of dertigers. De reisbureaus bieden echter geen aangepaste reizen aan, behalve goedkope reisformules waar de dienstverlening dan ook navenant is. Voormalig doctor Chen Ying is sinds ze 4 jaar geleden met pensioen ging, gebeten door de reismicrobe. Ze maakte een tiendaagse trip door Yunnan voor 800 yuan, een koopje. Positief was dat ze niet verplicht werd tot het kopen van souvenirs, maar het reisschema was te strak: ze had het gevoel eindeloos in de bus te zitten langs hobbelige wegen. Ze moest een paar dagen recupereren van de 24 uur durende terugreis per trein.
Een onderzoek door de Gerontological Society of Shanghai en de East China University of Science and Technology wees uit dat 30 % op 2341 senioren klagen dat ze niet met het nodige respect behandeld worden. Het onderzoek bracht ook talrijke misbruiken aan het licht zoals het ontbreken van de wettelijke contracten, gedwongen winkelen, onverwachte veranderingen aan het reisschema en zelfs reizigers die in het midden van de trip aan hun lot overgelaten worden. Zo had de gepensioneerde lerares Zhou uit Jiangsu een woordenwisseling met de gids omdat ze weigerde jade te kopen in een winkel en ze mocht de terugkeer tickets zelf betalen. Volgens een anonieme tourgids is de reisindustrie niet echt geïnteresseerd in senioren toeristen omdat ze te veel risico’s bieden in vergelijking met het profijt. De senioren willen een totaalpakket met accommodatie en voeding, maar minder sterrenhotels zoals een jonger publiek. De gidsen worden deels betaald via een commissie die ze opstrijken naar gelang hun groep koopt. Volgens nieuwsportaal The Paper hebben veel reisbureaus de senioren al verlaten als markt.
Pakket op maat
Volgens Yu Changjiang van de China Silver Industry Association is een mentaliteitswijziging nodig. De tijd van enkel goedkope groepstours is voorbij, het gaat om een totaalbelevenis. Door standaardisatie van de praktijken kan de vraag allicht stijgen. CTrip meent dat eerder senioren dan jongeren de belangrijkste kracht gaan worden in het toekomstig groepstoerisme want jongeren tekenen zelf hun trip online uit. Senioren sales manager bij CTrip Dun Jidong gelooft dat naarmate visa beschikbaar worden in de eigen steden, vele routes meer populair zullen worden zoals naar Taiwan, tropische eilanden en naar Europese landen als Frankrijk, Italië en Zwitserland.
CTrip probeert de senioren te benaderen via hun kinderen die na het tragisch accident met de Eastern Star op de Jangtse vooral veiligheid en comfort prioriteiten vinden. De facto komt dat wel neer op een prijsstijging vang 10% geeft CTrip toe, maar veel klanten willen dat betalen om gerust te zijn. Eredirecteur Zhang Guangrui van het Tourism Research Center bij de Chinese Academy of Social Sciences, vindt dat de reisbureaus op maat van de senioren gesneden reizen moeten aanbieden, maar voorlopig is dit (nog)niet het geval.
Bron: En.ce.cn
Ik herken best wel een aantal dingen uit dit verhaal. Maar ik vind ook dat niet alle ouderen zoeken naar comfortabele vakanties. Zelf (65 jaar) vind ik het prettig om mn eigen programma te maken. Natuurlijk zijn er in zo’n uitgestrekt land als China onderdelen waarbij de reis niet zo luxueus en gemakkelijk is, maar de prachtige, intieme voordelen van landschap en ontmoetingen met lokale bevolking wegen hier 100% tegenop.
Dit comment komt natuurlijk wel van een europeaan, ik kan me voorstellen dat een chinees hier anders tegen aan kijkt
Ik denk dat iedereen (jong of oud) zelf wil bepalen hoe hij/zij de reis wil inrichten. Het probleem zit in de transparantie van het aanbod. Als je meer ervaring hebt in reizen, zal je ook meer zaken zelf willen bepalen.
In China zijn vele zaken niet transparant en de kwaliteit van individuele aanbieders (restaurant, hotel, transport, sites zelf…) is alles behalve verzekerd. Daarom kiezen Chinese senioren toch het zekere voor het onzekere en kiezen ze voor een reisbureau.
Persoonlijk (38 jaar) ga ik ook voor mijn eigen programma. Vaak sta je inderdaad voor verrassingen en heb je te maken met (soms serieuze) ongemakken, maar zo heb je pas wat interactie met de lokale bevolking.
het is waar wanneer oudere chinezen naar het buitenland ga vaak met een gids. want meesten spreken geen Engels. maar chinezen ouderen die in China reizen hebben ook een een gids nodig. want meesten van ze kunnen niet lezen en schrijven en ook nog ze spreken geen chinees ( mandarijn). je komt vaak zulke gids tegen met rare dialect dat zijn geen lokale dialect maar de dialect van de groep klanten. ook nog ze weten niet hoe internet werkt. als je in Chinese pleinen rond loopt komt je vaak oudere tegen met foto van hun kind. om een toekomst schoon zoon of dochter te vinden. is het niet handige om op het net te zetten. misschien heb ik het wel helemaal mis. maar die mensen zeiken alle met elkaar over hun kind dat in yale is afgestudeerd ipv harverts. Chinese manier om te zeggen dat ze trots zijn op hun kind. als wat oudere in groep wil reizen en hun kind wil ”afzeiken” moet dat kunnen. mijn ouders klagen over dat ze in luxe hotels moet vanwege hun nl verblijfsvergunning ipv lokale hotel.