De Chinese minister van Openbare Veiligheid heeft tijdens een videoconferentie met veiligheidsambtenaren op zondag aangekondigd dat de maatregelen tegen terrorisme verscherpt zullen worden.
Patrouilles en preventieve maatregelen worden opgedreven in luchthavens, stations, koopcentra, scholen en op evenementen. De politie zal bijzonder opletten voor vuurwapens en springstoffen. Pakjesdiensten worden extra in het oog gehouden. De inlichtingendiensten zullen tijdig informatie moeten verzamelen om aanslagen te verijdelen. De politie zal ook oppassen dat geïsoleerde twisten niet kunnen ontaarden in grote gewelddadige incidenten.
Men is zich ervan bewust dat aanslagen zoals in Parijs ook in China kunnen gebeuren. Terreurverdachten komen vooral uit de autonome Oeigoerenregio Xinjiang. Recentelijk zijn een aantal verdachten illegaal de grens met Thailand of Maleisië overgestoken. In die landen kunnen ze een vals paspoort kopen waarmee ze naar Turkije reizen en vandaar naar IS in Irak of Syrië. Daar krijgen ze een militaire opleiding en sommigen worden nadien naar China teruggestuurd om ook daar aanslagen te plegen.
Li Wei, antiterrorisme-expert van het China Institute of Contemporary International Relations denkt dat China het slachtoffer kan worden van aanslagen zoals in Parijs, die goed gepland zijn en verschillende doelen tegelijk aanvallen. Hij roept op tot meer samenwerking met de EU en de VS voor het verzamelen van inlichtingen, het onderzoek naar concrete gevallen, de grenscontrole, het opstellen van noodplannen en gezamenlijke oefeningen.
Mei Jianming, directeur van het Counterterrorism Research Center stelt voor dat er een nationaal inlichtingenplatform komt waardoor men in een vroeger stadium terroristische groepen kan onderscheppen. Hij pleit ook voor een betere coördinatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten om sneller en adequater te kunnen reageren, ook in de kleinere steden.
In een hoofdartikel waarschuwt Global Times tegen diegenen in het buitenland die de aanslagen in Parijs willen voorstellen als een ‘botsing tussen beschavingen’. Sommigen omschrijven de islam als achterlijk en oorlogszuchtig en willen een campagne lanceren tegen de islamitische beschaving. Nochtans heeft maar een klein aantal van de 1,6 miljard moslims extremistische gedachten en van die groep neemt ook maar een klein aantal deel aan gevechten. China zet zich sterk af tegen vooroordelen over de islam.
De wereld heeft zich ongelijk ontwikkeld. Veel islamitische landen worden geconfronteerd met grote problemen die hun ontwikkeling afremmen. Dat voedt het extremisme. Met de aanslagen in Parijs dagen de moslimextremisten het Westen uit om zwaar terug te slaan wat op zijn beurt nog veel meer moslims ontevreden zal maken en het Westen doen haten.
Het gevecht tegen het terrorisme moet rekening houden met de gevoelens van de meerderheid van de moslims en er mag geen discriminatie komen bij de veiligheidsmaatregelen. Men kan wel van de moslimgemeenschappen verwachten dat ze actief meehelpen aan de antiterroristische campagne.
Bronnen: China Daily, Global Times
Louter vanuit geostrategisch standpunt is de uitzichtloze haat tussen het Westen en de islam een opportuniteit voor China. Deze haat creëert een ruimte voor ontwikkeling in China omdat een deel van de aandacht van de VS is afgeleid naar het Midden-Oosten. Zie ook: http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/de-komende-oorlog-van-china-met-azie/
Voor veel Chinezen is Osama bin Laden een held omdat hij voor China minstens 10 jaar ontwikkelingsruimte heeft gecreëerd. Dit mag natuurlijk officieel niet gezegd worden.
Hoewel dit een strategisch voordeel is op korte en middellange termijn, is het op lange termijn essentieel voor China om het kerngebied van de islam te helpen moderniseren zodat extremisme wereldwijd en in eigen land onder controle gehouden kunnen worden.
Het klopt dat de axis of evil van Bush junior de focus van de Amerikaanse politiek van China heeft weggehaald. Pas sinds Obama wordt China behandeld als de grote strategische rivaal. Voor de bewering dat de Chinezen Bin Laden een held vinden zie ik echter geen enkele aanwijzing. China en de Chinezen weten drommels goed dat de ideologie van Bin laden en dergelijke ook hen bedreigt.
Je hebt gelijk: Het is een gevaarlijk standpunt (voor de eigen veiligheid in China) en bovendien ethisch niet verantwoord om Bin Laden een held te noemen. Daarom wordt dit ook nooit luidop verkondigd. Naar buiten toe zal hoogstens de term deus ex machina gebruikt worden.
Maar vanuit geostrategisch standpunt is Bin Laden een afleiding gebleken voor de Axis of Evil van Bush jr. Indien de krachtenbundeling van de VS in 2000/2001 (op het hoogtepunt van hun macht) toegepast werd op China, dan had China waarschijnlijk veel moeilijker gehad dan nu met de Pivot to Asia. De recente aanslagen in Parijs treffen de VS niet in het hart, dus zal Amerika nog even hun krachten concentreren in de Zuid-Chinese Zee.