President Xi Jinping bezoekt Parijs en Afrika

President Xi Jinping zal in Parijs de openingsceremonie van de klimaattop bijwonen. Maandag en dinsdag brengt hij een bezoek aan Zimbabwe vooraleer te vertrekken naar Zuid-Afrika waaraan hij van dinsdag tot zaterdag een staatsbezoek brengt en samen met president Zuma mede de top van het “Forum on China-Africa Cooperation” voorzit.

xijpcopVandaag startte in Parijs de Conference of Parties-top over de strijd tegen de klimaatverandering. 190 landen zijn vertegenwoordigd op de COP-top die plaatsvindt in Le Bourget. 80 hoofden van staten of regeringen en 3000 journalisten zijn aanwezig op de top waarvan de discussies tot 11 december zullen duren. Er werd gestreefd naar het afsluiten van een Verdrag dat algemeen bindend zou zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft echter al gewaarschuwd  het afsluiten van een rechtsgeldig Verdrag impliceert dat  dit moet goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres dat de president vijandig gezind is. De Franse minister Fabius heeft daarop laten verstaan dat een eventueel akkoord in twee delen opgesplitst zou kunnen worden: een bindend deel en een ander gedeelte.
Xi Jinping ontmoette  zowel de Franse president Hollande als de Amerikaanse president Obama. Sinds 2005 verminderden de Chinese broeikasgassen met 33,8 % per bnp-eenheid in vergelijking met 2005 en het land wil deze tegen 2030 verminderen met 60 tot 65 % . Het aandeel van hernieuwbare energie zou dan 20% moeten bedragen. Van de ontwikkelde landen vraagt China dat ze jaarlijks $ 100 miljard storten om de ontwikkelingslanden te steunen in de strijd tegen de klimaatwissel. Zelf wil China $ 20 miljard bijdragen tot de stichting van het South-South Cooperation Fund on Climate Change. China wil voorts deelnemen aan 600 nieuwe projecten om de ontwikkelingslanden de komende 5 jaar te helpen en daarbij zijn er 100 projecten voor milieubehoud en tegen de klimaatwissel. Aan President Hollande zegde Xi Jinping ook toe dat het akkoord van Parijs 5 jaarlijkse beoordelingen  van de klimaatinspanningen zou moeten bevatten om na te gaan of de ondertekenaars hun gegeven woord naleven.

Afrika

Na de opening van de Parijse klimaattop vliegt Xi Jinping door naar Zimbabwe. Dit jaar wordt de 35-ste verjaardag gevierd van de diplomatieke betrekkingen tussen China en Zimbabwe. China is met 602 $ miljoen de grootste investeerder in het land. Tijdens het staatsbezoek in augustus 2014 van president Mugabe aan China  werden diverse akkoorden gesloten en deze MoUs worden nu geconcretiseerd ofwel lopen de haalbaarheidsstudies nog.
Na zijn bezoek aan Zimbabwe vliegt president Xi door naar Zuid-Afrika waar naast een staatsbezoek vooral de top van het MDG :  China in Africa : Xi Jinping Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC)Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC) op het menu staat. Dit Forum  werd in 2000 opgericht. Het handelsvolume tussen China en Afrika dat in 2000 maar $ 10 miljard bedroeg, is ondertussen opgelopen tot $300 miljard vorig jaar.
Volgens Buitenlandminister Wang Yi zal China nieuwe maatregelen aankondigen voor de samenwerking met Afrika. Wang zei dat China Afrika wil helpen met industrialisatie, voedselveiligheid, gezondheidszorg en ziektepreventie. Hij pleit opdat beide zijden het Chinees voordeel in ervaring met ontwikkeling en productie combineren met het Afrikaans voordeel in grondstoffen, mankracht en markten. Volgens Wang zal het Forum meer focussen op het verbeteren van het levensniveau van de bevolking, het verminderen van armoede en investeringen in de minst ontwikkelde landen, vrouwen en kinderen. Op FOCAC zal ook worden gepraat over het gedurende een jaar uitbannen van ivoorhandel door China
chinafr-medicalDe Chinese investeringen in Afrika waar al 2500 Chinese bedrijven functioneren, vielen tijdens het eerste semester terug met 40%. China wijt dit aan de wereldwijde zwakke conjunctuur en volatiele situaties in bepaalde Afrikaanse landen. Gezien China nu maar 3 tot 4 % uitmaakt van de totale investeringen in het continent, zal dit cijfer in ieder geval toenemen zo heet het. Ondertussen is Afrika voor bedrijven als Lenovo als Huawei tot een van de belangrijkste markten geworden. Sinds 2012 steunde de Chinese regering 900 hulpprogramma’s in Afrika wat het continent toeliet om meer dan 30.000 beroepslui te vormen, aldus onderminister van Handel Qian Keming. Sinds het uitbreken van ebola vorig jaar stuurde het land voor 750 miljoen yuan humanitaire hulp en honderden medisch geschoold personeel.
Bronnen:
Fin.Times, The Guardian,  China Daily, europa-nu,
De speciale Xinhua-website

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *