Er gaan meer Chinese studenten in het buitenland studeren en er komen er ook meer terug naar hun land. Het ministerie van Onderwijs heeft de cijfers hierover.
In 2015 gingen in totaal 523.700 Chinese studenten naar het buitenland om te studeren, volgens de officiële statistieken. Die laten ook zien dat dit een toename van 14% was ten opzichte van 2014. Vorig jaar keerden 409.100 studenten terug naar China en dat is een toename van 12% tegenover 2014.
Terugkeertrend
Het is een waarneembare trend: de verhouding tussen het aantal vertrekkende jonge intellectuelen en het aantal dat terugkeert wordt met de jaren evenwichtiger. In 2006 was de proportie nog 3,15 vertrekkers tegen 1 terugkerende en dat is nu herleid tot een verhouding van 1,28 tegen 1.
Volgens EOL, de grootste Chinese portaalsite over onderwijs is de ontwikkeling begonnen toen de Chinese economie echt een hoge vlucht nam en het duidelijk werd dat het land zijn achterstand op de ontwikkelde landen zou inhalen. ‘Tientallen jaren geleden leek het buitenland de hemel op aarde voor mensen die in het buitenland waren afgestudeerd’, volgens Chen Zhiwen, de hoofdredacteur van EOL. ‘De levensomstandigheden in China zijn verbeterd en er is hier een duidelijke vraag naar talent. Daarbij komt een aantal preferentiële beleidsmaatregelen van de regering om de terugkeer te bevorderen. Natuurlijk spelen ook de banen en de kansen die in alle opkomende sectoren worden gecreëerd een grote rol’.
Moderne mentaliteit, moderne aanpak
China’s University and College Admissions System, CUCAS is een bedrijf dat bemiddelt en dienstverlening verzorgt voor buitenlandse studenten die juist in China willen studeren. Directeur Zheng Tianying heeft ook een goed inzicht in de mentaliteit en de achtergrond van het type van Chinese studenten dat tegenwoordig naar het buitenland wil gaan. Hun kijk op een buitenlandse studie is volgens hem helemaal anders dan vroeger. ‘In het verleden was het de kans van je leven, alleen weggelegd voor een hele kleine groep van jongeren en hun familie. Het is nu steeds gewoner voor veel meer Chinezen om een paar jaar weg te gaan om andere ervaringen op te doen en hun blik te verruimen.’
Wat minder bekend is of in westerse media wel eens op een verkeerde wijze wordt voorgesteld is de buitenlandse studie van politici en ambtenaren. De partij en de overheid sturen elk jaar een aantal van de toekomstige of al actieve functionarissen naar topuniversiteiten in de hele wereld om er kennis op te doen over de beste buitenlandse praktijken op het gebied van beheer en bestuur (D.Bell in het boek The China Model, p.187)
Tussen 1978 en 2015 zijn er in totaal meer dan 4 miljoen Chinezen in het buitenland gaan studeren. Van hen zijn er 2,2 miljoen teruggekeerd naar China volgens de gegevens van het ministerie van Onderwijs.
China Daily Asia, The China Model, D.A. Bell, Princeton University Press 2015,
Niet alleen keren Chinese studenten in het buitenland vaker terug. Ook zij die emigreren naar het buitenland behouden vaker hun Chinese nationaliteit. En zij die een buitenlandse nationaliteit hebben aangenomen, slaan vaker zichzelf op het hoofd omdat ze spijt hebben van hun ‘verkeerde’ beslissing in het verleden.
Dit is wat ik zelf merk in mijn omgeving. Geen cijfermateriaal beschikbaar.
Chinese studenten die in het buitenland terug keren veranderen wel hun hukou. blijkbaar kan dat wel makkelijk dan Chinese die niet in het buitenland zijn afgestudeerd.
De hamvraag is waarom keren ze terug naar een land zonder mensenrechten, zonder persvrijheid en zonder vrijheid van mening. Het is daar blijkbaar toch niet zo slecht dan wat ons MSM (mainstream media) en westers regeringsleiders beweren want anders zouden ze toch niet terugkeren. Ik denk niet dat er veel Chinezen wakker liggen van de politiek. En ik merk dat indien ze de kans krijgen of indien de situatie gunstig liggen dan keren ze terug naar China om rustig te genieten van de pensioenjaren. Sommige keren al terug op hun 50ste. En wat lok zei klopt ook, zij die nog niet genaturaliseerd zijn willen hun Chinees nationaliteit niet meer afstaan. Zeker bij succesvolle zelfstandige ondernemers die al meer dan 30 jaar in Europa verblijven.
Een onderzoek van YouGov uitgevoerd in november/december 2015 concludeert: Chinese people are the most optimistic in the world.
https://yougov.co.uk/news/2016/01/05/chinese-people-are-most-optimistic-world/