In een duidelijke beweging naar meer hervormingen heeft de regering beslist dat er 7 nieuwe vrijhandelszones bijkomen wat het landelijk totaal op 11 brengt. Deze week werd ook beslist dat er tegen 2025 40 maakwerk innovatiecentra komen.
Afgelopen week schreef de over economische zaken vrij goed geïnformeerde krant de Financial Times dat de Chinese politici te schroomvallig waren bij het uitwerken van de hervormingen en daarbij markthervormingen schuwen om meer centrale planning in Sovjetstijl na te streven. In schril contrast met deze bewering heeft de regering beslist om in Liaoning, Zhejiang, Henan, Hubei, Sichuan, Shaanxi, en in Chongqing 7 nieuwe vrijhandelszones uit te bouwen. Deze vrijhandelszones zijn ontworpen om buitenlandse bedrijven en betere toegang te verlenen om in China uit te breiden en voor Chinese bedrijven geld te investeren in buitenlandse diensten, maakwerk en financiën.
De uitbreiding komt 3 jaar na de lancering van de eerste vrijhandelszone in Shanghai en eind 2014 werden nog 3 vrijhandelszones goedgekeurd voor Tianjin, Fujian en Guangdong. Bedoeling van de nieuwe zone is weer groei aan te wakkeren bij de ontwikkeling van diensten, logistiek en geavanceerd maakwerk zowel door buitenlandse als binnenlandse investeringen en dit zowel in kust- als de binnen provincies. Volgens onderzoeker Liu Chenyang bij de Nankai University in Tianjin kunnen deze zones buitenlandse bedrijven vooral van ontwikkelde landen helpen om snel bruggenhoofden op poten te zetten in belangrijke diensten als gezondheidszorg, onderwijs en transport. Volgens minister van Handel Gao Hucheng was de introductie van een zgn. “negatieve lijst” van sectoren waar geïnteresseerden niet in kunnen investeren een succes. Anderen wijzen er op dat de meeste nieuw aangeduide zones zich in de binnen provincies bevinden.
Verwacht wordt dat Liaoning die nauwelijks nog groei kent, markthervormingen zal benadrukken om de oude nijverheidsbasis meer concurrerend te maken. Van Zhejiang wordt verwacht dat het de handel in goederen zal liberaliseren. Het centraal gelegen Henan zal zijn potentieel in transport en logistiek verzilveren, terwijl Hubei de hightech zal uitbouwen en de ontwikkeling van de economische corridor langs de Jangtse.
Innovatiecentra
Het ministerie van Industrie en IT heeft deze week bekend gemaakt dat het tegen 2025 40 innovatiecentra in het maakwerk wil opzetten. De centra zullen gewijd worden aan informatietechnologie, slimme fabricage, nieuwe materialen en bio geneeskunde. Tegen 2020 moeten er al 15 bestaan. Het ministerie heeft beloofd om het systeem van intellectueel eigendom te promoten zodat de verschillende centra van de voordelen kunnen genieten. Om het maakwerk te moderniseren lanceerde China het “Made in China 2025” plan dat de overgang wil maken naar meer technologisch maakwerk.
Bronnen: China Daily, en.ce.cn