De komende decennia wordt China een van de snelst verouderende samenlevingen in de wereld. Zo staat het in een studie van Standard Chartered. De consumptie van de senioren zal waarschijnlijk ook toenemen. Er is kans op een ‘zilvereconomie’. De regering wil bovendien zorgen voor technologisch geavanceerde senioren- en gezondheidszorg.
Analisten van de Britse bank Standard Chartered (StanChart) zijn klaar met een studie over de veroudering in China. De Wereldbank verwacht dat het land in 2027 tot de rijke landen gaat behoren. Overigens voorspelt de RAND-denktank dat de Indiase bevolking een jaar eerder groter zal worden dan de Chinese. Momenteel veroudert de Chinese samenleving echter want China telt met 144 miljoen 65-plussers 10,5% senioren in de bevolking .
Wetenschappers vinden dat van een verouderende bevolking kan gesproken als 7 tot 14% van de bevolking senioren zijn. Een ‘hyper verouderende’ samenleving wordt volgens de VN bereikt wanneer senioren meer dan 21% uitmaken. Volgens StanChart zal China dit niveau bereiken tegen 2035. Dit zou 5 jaar later zijn dan Canada, het VK en de VS. Dan zou China dubbel zo veel senioren tellen als buurland India. De analisten verwachten dat, gebaseerd op de huidige demografische trends, de vermindering van arbeidskrachten de Chinese groei met 0,25 % zal doen dalen. De studie vermeldt dat Adidas al zijn fabrieken sloot in China, terwijl Nike het aandeel van zijn sportschoenen ‘made in China’ verminderde van 40 tot 30%.
Toch biedt de veroudering ook kansen. Verwacht wordt dat het verbruik van de ouderen immers sterk zal stijgen. De analyse raamt dat het totaal verbruik door de 65-plussers van $ 400 miljard nu tegen 2030 verzevenvoudigt tot $ 2800 miljard. Op basis van 27 studies vindt de RAND dat de tussen 2020 en 2025 te verwachten economische groei in China met 5,7 % nauwelijks verschilt van de Indiase 5,6 percent.
Generaties
De studie maakt een onderscheid tussen het verbruiksgedrag van verschillende soorten senioren naar gelang
hun generatie. Zij die nu 70 zijn, hebben nog de oorlog meegemaakt. Ze zijn conservatief, prijsbewust en weinig geneigd om westerse merken te kopen. De daaropvolgende generatie maakte zowel de culturele revolutie mee als de hervormingen. Ze begint al wat meer te consumeren en kijkt ook naar buitenlandse merken. De hoop van de bank is de generatie die nu tussen 35 en 54 jaar oud is. Die staat open voor westerse merken, investeert in het enig kind en is meer geschoold. Nog jonger is de groep tussen 25 en 34 jaar. Daarvan hebben er veel in het buitenland gestudeerd. Ze zijn nogal technisch aangelegd en hechten meer aan vrije tijd. Deze beter geschoolde bevolking biedt nieuwe investeringsopportuniteiten. Tot nu toe waren de overheidsinvesteringen hoofdzakelijk gericht op de uitbouw van infrastructuur. In een volgend stadium zullen dit betere investeringen worden in stedelijke voorzieningen en diensten als ziekenhuizen, stadions, sportvelden, filmzalen en parken.
Slim actieplan
Deze week heeft het Ministerie van Industrie en IT, het Ministerie van Burgerzaken samen met de National Health and Family Planning Commission een plan ontvouwd om de komende vier jaar een slimme gezondheids- en ouderenzorg uit te bouwen. Dit gemeenschappelijk actieplan voorziet tegen 2020 meer dan 100 leidende ondernemingen op dit vlak. Het land zal ook voor deze sector van slimme ouderen- en gezondheidszorg over 100 modelbases beschikken. Inspanningen zullen gaan naar de ontwikkeling van technologieën en van intelligente analyse. Hierbij hoort analyse van de gezondheidsstatus in real time naast analyse van gezondheidstrends met gebruik van big data. Het plan moedigt ook het gebruik aan van wearables, draagbare gezondheidsmonitoren en thuisrobots. Het ministerie belooft eveneens een eengemaakt informatiesysteem om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het dienstennetwerk voor de slimme gezondheid- en seniorensector te verbeteren.
Bronnen: SCMP, China.org, chinacourant.nl