Steeds meer Chinese afgestudeerden komen uit het buitenland terug om zich in eigen land te gaan toeleggen op wetenschappelijk onderzoek. Experts hopen op 5 jaar het land met de grootste kennisvlucht of ‘brain drain’ om te vormen naar een land met de grootste ’brain gain’, aldus China Daily.
Sinds 2008 heeft China het ‘Thousand Talents’-programma opgezet om buitenlands talent naar China terug te lokken. Dit gebeurt onder meer door het toekennen van diverse voordelen. Sinds de invoering van het programma keerden 40.000 in het buitenland opgeleide talenten naar China terug en vonden er een baan. Sinds het programma in 2008 ingevoerd is, ligt het aantal teruggekeerde professors twintig maal hoger dan het totale aantal dat tussen 1978 en 2008 terugkeerde. President Xi Jinping zei op de honderdste verjaardag van de ‘Western Returned Scholars Association’ dat ‘China op het punt staat zijn droom te verwezenlijken van de grote verjonging van de natie’. De ondervoorzitter van de vereniging zegt dat de meeste Chinezen met een buitenlandse identiteit naar China willen terugkeren.
Ommekeer
Omdat de aantrekkingskracht van China groter wordt, is het aantal, dat naar het buitenland trekken tegenover zij die terugkeren, behoorlijk gedaald. Van 3,15 tegen 1 in 2006 daalde de verhouding tot 1,28 tegen 1 in 2015. Volgens China Daily komt het buitenlands talent in versnelde mate terug. Al 70 % van de projectleiders op belangrijke wetenschappelijke projecten zijn Chinezen die uit het buitenland terugkeerden. Een groot aantal academici bij zowel de ‘Chinese Academy of Sciences’ en bij de ‘China Academy of Engineering’ keerden terug uit het buitenland. Experts schatten dat China binnen 5 jaar omgevormd kan zijn van het land met de grootste ‘brain drain’ naar het land met de grootste ‘brain gain’. Als reden van de terugkeer wordt vaak de verandering aangegeven van het onderzoek klimaat. Leider Shao Feng bij het ‘National Institute of Biological Sciences’ vindt de sleutel tot succes doordat zijn laboratorium op dezelfde manier wordt bestuurd als internationale onderzoeksinstituten. Ook een gunstige politiek, de exploderende hightech en de innovatieve atmosfeer trekken meer en meer studenten uit het buitenland aan.
Er zijn momenteel meer dan 300 zones voor pioniers die terugkeren uit het buitenland. Deze tellen 24.000 ondernemingen en zowat even veel afgestudeerden die terug keerden. De dertigjarige Zhu Xiang wees een aanbod af van een onderzoeksinstituut in Frankrijk ten voordele van het starten van een eigen zaak in China. Zhu en zijn collega’s hebben een mobiel medisch platform als incubator gestart op de Tsinghua Universiteit en het telt al miljoenen gebruikers. Hij vindt China een uitstekend platform voor uit het buitenland terugkerende professionals om hun aspiraties waar te maken.
Bron: China Daily
Moet wel anders worden ze gearresteerd door de FBI voor spionage beschuldigen. Zelf Yan Chen-Ning en Yao Chi-Chih hebben hun USA nationaliteit opgegeven voor het Chinese.