Met 245 beursintroducties dit jaar telt China er het meest wereldwijd, aldus Ernst&Young (E&Y). Het is een verdrievoudiging in vergelijking met vorig jaar. Dit gebeurt allicht niet toevallig op een ogenblik dat de overheid strengere maatregelen treft voor kredietverlening.
120 ondernemingen werden tijdens het eerste semester in Shanghai geïntroduceerd op de beurs en het aantal te Shenzhen was 126. Samen dus 246 bedrijven die als A-aandelen beursgenoteerd werden A-aandelen. Ernst & Young besloot dat dit 303% hoger ligt dan vorig jaar. In totaal werd 125 miljard yuan aan kapitaal opgehaald en dat is een verhoging met 335% in vergelijking met het eerste semester vorig jaar. E&Y verwacht tijdens het tweede semester geen vertraging want de China Securities Regulatory Commission is van plan om dit jaar in totaal voor 585 bedrijven het licht op groen te zetten.
‘De ondernemingen hebben de voorbije 4 tot 5 jaar in de rij moeten staan en dit zorgde voor wat verstarring in de markt meent E&Y. Het voorbije lange wachten heeft wel geholpen om niet gekwalificeerde firma’s uit te wieden, vindt Ringo Choi die bij E&Y de beursgangen volgt. Hij gelooft dat de huidige versnelling te maken heeft met het feit dat bedrijven, waaronder KMOs/MKBs, kapitaal zoeken op een markt met een strengere liquiditeit die het gevolg is van schuld- afbouw.
Het hoogste aantal beursintroducties namelijk 79 kwam uit de industriële sector die met 33 miljard yuan ook het meest kapitaal ophaalde. Dit kan de nadruk weerspiegelen die de regering legt op het omvormen en upgraden van het maakwerk. Bedrijven in technologie, media en telecom waren eveneens goed vertegenwoordigd op de lijst evenals kleinhandel, consumentenproducten en diensten.
Bron: Asia Times