Xi Jinping liet tijdens zijn driedaags verblijf te Hongkong een dubbele boodschap horen. Hij riep de bewoners op meer vertrouwen te hebben in hun stad en het vaderland en beloofde zijn steun daarbij. Anderzijds waarschuwde hij niet de band met China los te laten en ontwikkeling na te streven binnen het kader van één land, twee systemen’.
President Xi Jinping verbleef 3 dagen in Hongkong naar aanleiding van het feit dat 20 jaar geleden het Verenigd Koninkrijk Hongkong overdroeg aan China. Hij nam ook de eed af van de nieuwe Chief Executive Carrie Lam wiens regering nu vertrokken is voor vijf jaar. Uit zijn verschillende toespraken bleek een eenduidige visie. Hij vroeg de bewoners te geloven in zichzelf, hun stad en het vaderland. Hoewel hij vond dat het kader van een land twee systemen nog het beste was, gaf hij toe dat er zich nieuwe problemen stellen en nieuwe uitdagingen. ‘Hierop moeten we niet emotioneel reageren, maar in tegendeel zoeken naar oplossingen die leiden naar een voorspoedige ontwikkeling’.
Hij vroeg vertegenwoordigers van de buurtgemeenschappen leidinggevend te zijn op 4 gebieden: het steunen van Carrie Lam, de samenleving meer harmonieus te maken, de jongeren leren zowel het land als Hongkong lief te hebben en de uitwisselingen met China te promoten. Hij beloofde van zijn kant de volledige steun voor het uitwerken van de politiek van één land twee systemen. De jeugd riep hij op tot een volledig begrip van de Chinese grondwet. De nieuwe regering vroeg hij op de volledige energie te wijden aan ontwikkeling. Naar de oppositie toe zei Xi met iedereen te willen praten die patriottisch is. Hij verwees zowel naar de mogelijkheden van de zijderoutes als het ‘Bond Connect schema’ dat maandag start.
‘Te veel politiek gekibbel trekt de economische ontwikkeling omlaag’, vond hij en ‘Alles politiseren en op confrontatie aansturen zal de problemen niet oplossen’. Toespelend op het feit dat Hongkong geen wet heeft op de nationale veiligheid, meende Xi dat deze wetsverbetering wel nodig is
Carrie Lam
In haar inaugurale toespraak zei de nieuwe CE Carrie Lam dat ze het vertrouwen en de steun wil winnen van zowel de bewoners van Hongkong als van de (centrale) regering. Ze beloofde alles te doen voor de toepassing van het principe ‘éen land twee systemen’; de Basic Law (van Hongkong) en een diepe en positieve verhouding tussen de centrale regering en de Speciale Administratieve regio. Ze sprak deels in het Mandarijn en deels in het Kantonees. Na de verschillende vergaderingen en toespraken keek Xi toe bij de ondertekening van het Framework Agreement on deepening cooperation among Guangdong, Hong Kong and Macau.
Deze overeenkomst werd ondertekend door Lam, door voorzitter Li Feng van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, Guangdongs gouverneur Ma Xingrui en de Macao Chief Executive Fernando Chui Sai-on. Enkel vier pandemokratische vertegenwoordigers waren zaterdag bij de inauguratie aanwezig. Voor het banket werden twee leiders van pandemocratische partijen door een Chinese afgevaardigde te Hongkong ontvangen. Ze overhandigden een petitie voor meer democratie en voor de vrijlating van dissident Liu Xiaobo die zich buiten de gevangenis mag laten behandelen voor terminale kanker. Demonstranten die wilden betogen tegen Xi Jinping kregen hem niet te zien en vice versa wat dan weer de aanleiding was om te spreken van een ‘politiestaat’. Nadat Xi Jinping vertrokken was er de jaarlijkse ‘pro democratie’ betoging waar slechts enkele tienduizenden naar toe kwamen in plaats van het verhoopte 100.000. Het regenweer was er vermoedelijk (mede) oorzaak van. Volgens de politie waren er sinds 2003 geen zo weinig deelnemers.
Bronnen: SCMP, FT