Investeringsfonds ondersteunt hervormingen

Het door staatsondernemingen gesteunde ‘China Structural Reform Fund’ helpt zijn klanten om meer hulpmiddelen aan te wenden bij het upgraden van het verbruik, ouderenzorg en chip technologie. Zo speelt het Fonds een cruciale rol bij de hervormingen langs de aanbodzijde.

De oprichting van het China Structural Reform Fund (CSRF) dateert uit 2016 en telt een tiental staatsondernemingen als aandeelhouders zoals China Mobile Communication, Shenhua Group en China Petrochemical. Het Fonds wil een kapitaal bezitten van 350 miljard yuan. Tegen september volgend jaar zou er tijdens de eerste fase al 131 miljard aan kapitaal moeten zijn, tegen eind volgend jaar wordt nog 65 miljard meer verwacht. Voorzitter Zhu Bixin bestempelt het Fonds als ‘een marktmeter van de inspanningen om de structurele hervorming van staatsondernemingen door staatskapitaal te stimuleren.’

Verleden

Volgens Zhu heeft het Fonds al in staatsondernemingen geïnvesteerd zoals in China Metallurgical Group, Air China Ltd en Power Construction Corp of China. Het investeerde tot nu toe 1,8 miljard yuan voor een kwalitatieve uitbreiding van de Air China-vliegvloot waarbij de aanschaf van 15 van het Boeing-B787 type. Het fonds wil de werking van staatsondernemingen die in moeilijkheden verkeren  versterken, hun werking stabieler maken en de schulden afbouwen. Het CSRF investeerde 2,25 miljard om met Aluminum Corporation of China een fonds op te zetten die in de sector van de aluminiumverwerking de hervorming langs de aanbodzijde  moet versterken.

Toekomst

China Chengtong bestuurt het Fonds

In de toekomst wil het Fonds zijn investeringen versterken in hightech en geavanceerde uitrusting. Daarbij behoren sectoren zoals kerncentrales van de derde generatie, het internet of things, big data, robots, premium gezondheidszorg en het slim maakwerk. Volgens algemeen manager Wei Ran van China Chengtong Asset Management dat het Fonds bestuurt, wordt al gedacht om een nieuw fonds op te zetten voor deze opkomende sector. Er wordt vooral gewerkt aan een strategie voor het tijdperk van het internet of things dat er aankomt. ‘Of het nu groene voertuigen, nieuwe energie, big data of cloud computing betreft, allen zijn ze gebaseerd op infrastructuur voor gegevensopslag’, aldus Wei. Vermits 5G voor de deur staat,  is een efficiënt marktinstrument nodig om een dergelijke infrastructuur op te zetten.
Wei zei voorts nog aan het onderhandelen te zijn met China General Nuclear Power Group en China Nuclear E&C Group voor het opzetten van subfondsen. Zijn Fonds denkt ook na om participaties aan te gaan met buitenlandse eenheden.

Beoordeling

Volgens hoofdboekhouder Shen Ying van SASAC heeft het fonds al goed werk verricht, maar is er nog een lange weg te gaan. Hij vindt dat de praktijk van het voorbije jaar bewezen heeft dat het fonds een efficiënt marktmiddel is om de hervorming langs de aanbodzijde door te voeren. Volgens hem moet het Fonds de markt voor zijn, het marktonderzoek en ook de risicocontrole verbeteren zodat het nog een grotere rol kan spelen bij de verdieping van de hervorming langs de aanbodzijde.
Bron: China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *