De 89-jarige zakentycoon uit Hongkong Li Ka-Shing trekt zich terug en laat zijn zakenimperium over aan zijn twee zonen. Hij begon eenvoudig en evolueerde vanuit het vastgoed tot een wereldwijde diversificatie naar infrastructuur en energie toe.
Hongkongs rijkste man heeft bekend gemaakt dat hij de controle van zijn zakenimperium dat 100 miljard dollar waard is, overdraagt aan zijn oudste zoon Victor Li die 53 is. Li bouwde zijn groep Cheung Kong Hutchison tot een wereldwijd conglomeraat dat 52 havens bezit, vele energie- en nutsbedrijven, 3 mobiele telefoonnetwerken en ook enkele kleinhandelketens. In de lage landen bij de zee bezit hij onder meer de Kruidvat-winkels en ICI ParisXL. Met een persoonlijk vermogen van 34 miljard dollar is hij de rijkste in Hongkong. Toch moet hij de jongere Chinese Internettycoons Jack Ma van Alibaba en Pony Ma van Tencent laten voorgaan die rond 50 miljard dollar rijk zijn.
Op 12 jarige leeftijd ontvluchte hij de oorlog in zijn thuisstad Chaozhou en kwam aan in Hongkong. Hij bouwde zijn imperium uit vanuit het niets namelijk met een fabriekje van plastiek bloemen. Hij ontwikkelde zijn groep naar vastgoed toe en kocht veel grond van personen die in 1967 rellen in Hongkong ontvluchtten. In 1971 werd CK Holdings op de beurs van Hongkong genoteerd. Zijn volgende slag dateert uit 1979 toen hij van HSBC het aandeel in Hutchison Whampoa kon overkopen. In 1985 verwierf hij Hongkong Electric Holdings Limited. Gedurende de jaren tachtig en negentig gebruikte hij de cash van zijn stabiele vastgoed- en infrastructuurzaken om zich wereldwijd in te kopen in energie, telecom en andere activa zowel in het VK, Europa als Noord Amerika. Hij deed hierbij een beroep op een beperkte groep van professionelen en naar verluidt verschilde hij hierin van andere tycoons in Hongkong.
De voorbije decennia investeerde hij ook intensief in technologie door zijn investeringsvehikel Horizons Venture, dat aandelen kocht in Facebook, Skype en Spotify en geleid werd door zijn partner Solina Chau. Zijn jongste zoon Richard staat aan het hoofd van PCCW de telecom- en media groep. Zijn oudste zoon Victor komt aan het hoofd te staan van de Cheung Kong holding en de vastgoedgroep. Li senior kwam onder vuur te liggen van de Global Times toen Li desinvesteerde in het vasteland. Hierop verdedigde Li Ka-Hsing zich met het argument dat hij reeds de grondslag aan het leggen was voor de overname door Victor en dat die het altijd beter had gedaan in ontwikkelde markten waar persoonlijke relaties minder belangrijk zijn en waar het vastgoed beter beschermd wordt.
Voortaan zal Li zich bezig houden met zijn charitatieve stichting. Iedere dag staat hij op om 6 uur en golft anderhalf uur en rond de middag staat hij een kwartier op de rollen. Volgens Dealogic heeft zijn groep in totaal 300 bedrijven in handen voor een waarde van 185 miljard. Volgens Forbes stellen deze bedrijven in 50 landen 310.000 personen te werk.
Bronnen: FT, SCMP, Wikipedia