De VS en China zijn bezig aan een wedloop voor het ontwikkelen en uitrollen van 5G. Deze technologie zal de telecommunicatie sterk versnellen en vormt de basis voor belangrijke toepassingen zoals zelfsturende auto’s die met elkaar communiceren. De vraag is: wie zal het meest de normen bepalen en zo een substantiële voorsprong krijgen
januari 2018 lekte een memo van het Witte Huis dat voorstelde een genationaliseerd 5G netwerk in de VS uit te rollen, om te beletten dat China op dit domein de overhand zou krijgen. Het voorstel werd afgeschoten, want nationalisatie is het laatste dat de VS elite wil.
Nog dit jaar heeft president Trump op aanraden van CFIUS ( Committee on Foreign Investment in the United States) een overname van de Amerikaanse chipmaker Qualcomm door Broadcom uit Singapore verboden. Door de overname zou Qualcomm slechter geplaatst zijn om 5G te ontwikkelen en zou China op voorsprong kunnen komen.
China vertraagt via de waakhond tegen monopolies al bijna twee jaar de overname door Qualcomm van de Nederlandse fabrikant van halfgeleiders NXP. Deze overname zou Qualcomm in een sterkere positie plaatsen op het gebied van 5G.
In Europa fulmineerde het christendemocratische Europarlementslid Ivo Belet in De Standaard van 27 mei tegen het Chinese Huawei dat begint met het plaatsen van 5G-antennes in Duitsland en vanaf 2019 een 5G-smartphone wil aanbieden.
Wat is het belang van 5G?
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Dat netwerk zal pieksnelheden van 20 gigabytes per seconde kunnen halen. Dat is genoeg om een langspeelfilm in HD in enkele seconden te downloaden. 5G is cruciaal voor het internet of things (IoT) waarbij allerlei intelligente toestellen in real time met elkaar gaan communiceren. Toepassingen zijn er in zelfsturende auto’s, intelligent steden, virtuele realiteit, chirurgie op afstand enz.
Volgens een rapport van de China Academy of Information and Communications Technology (CAICT)—het onderzoekscentrum van het Ministry of Industry and Information Technology (MIIT) zou 5G een Chinese economische productie ter waarde van 6.300 miljard yuan kunnen aansturen en 8 miljoen nieuwe banen scheppen.
Er is ook een belangrijk veiligheidsaspect verbonden met 5G. Indien de technologie massaal toegepast wordt in de slimme toestellen van het IoT dan betekent elke kwetsbaarheid ervan een enorm risico. Wie de technologie het best kent, kan zich best beschermen of eventueel het systeem van de anderen aanvallen.
Concurrentie voor de normen
De normen voor 5G worden opgesteld door twee internationale organisaties: de International Telecommunication Union (ITU), een agentschap van de VN, en het 3rd Generation Partnership Project (3GPP), een collectief van zeven organisaties voor wereldwijde gestandaardiseerde telecommunicatienormen. Die werken samen met als doel in 2020 definitieve normen te hebben; tegen die tijd zal 5G waarschijnlijk op grote schaal voor het publiek beschikbaar zijn. 3GPP heeft in 2017 al een aantal normen opgesteld.
Wie het eerst bruikbare componenten voor de 5G technologie op de markt krijgt, zal ook het meeste gepatenteerde technologie in de normen kunnen laten opnemen, en kan nadien royalty’s voor het gebruik van intellectuele eigendom van de concurrenten eisen.
Toen de normen voor 4G opgesteld werden, was China nog nagenoeg afwezig. 5G biedt het land de kans er van in het begin bij te zijn en invloed uit te oefenen. Volgens een uitspraak van de voorzitter van CAICT in maart, heeft China de leiding bij ongeveer 40% van de door 3GPP te standaardiseren punten. 32% van de voorgelegd technische documenten zijn Chinees. Volgens het Jefferies report was China vorig jaar bij 10 van de 57 subgroepen van 3GPP voorzitter of ondervoorzitter. Volgens consultant LexInnova had China begin 2017 al octrooien voor zowat 10% van de essentiële onderdelen.
Stand van zaken
Het uitrollen van 5G staat zowel in het Chinese vijfjarenplan als in het project ‘Made in China 2025’ voor de ontwikkeling van strategische technologieën.
Aan Chinese kant speelt Huawei een hoofdrol. Volgens de New York Times spendeerde het sinds 2009 al 500 miljoen dollar aan 5G-onderzoek. Alleen voor het jaar 2018 is nog eens 800 miljoen dollar voorzien. In het Huairou district van Beijing wordt 5G getest. Het is het grootste proefproject ter wereld. Xiong’an, de nieuwe stad die naast Beijing gebouwd wordt, zal de eerste zijn om 5G effectief te gebruiken vanaf 2019. Huawei heeft al contracten in Europa.
In de VS speelt de chipsmaker Qualcomm een sleutelrol in de uitbouw van 5G. Het lot van Qualcomm is daarom van strategisch belang.
In een recent interview met de Financial Times verklaarde Steve Mollenkopf, de CEO van Qualcomm, dat de 5G technologie de Chinese fabrikanten van smartphones de kans kan geven om marktleiders Apple en Samsung te verdringen. Hij is van plan van zijn bedrijf een leverancier voor 5G technologie te maken, die kan leveren aan Apple en Samsung, én aan de Chinese smartphone makers. Qualcomm heeft al samenwerkingsakkoorden met Xiaomi, Lenovo, Oppo en Vivo. Hij ziet als voornaamste concurrenten het Amerikaanse Intel en het Chinese Huawei. In 2017 kwam twee derde van de omzet van Qualcomm uit leveringen van chips voor mobiele telefoons aan China en uit royalty’s voor patenten die in China gebruikt worden.
Bron: China economic review, Financial Times