De Chinese televisie meldt dat maandagnamiddag een twintigtal artiesten betoogden in Beijing om te protesteren tegen een overval op hun wijk. Via de hoofdstraat Changan stapten ze met spandoeken op naar het Tiananmenplein, maar ze werden halverwege door de politie tegengehouden; na enige tijd gingen ze uit elkaar.
De artiesten wonen in de Kunstwijk van Zhenyang in het district Chaoyang. Het complex in een vroeger dorp wordt afgebroken, omdat het dorp in de stad geintegreerd wordt. De bewoners kregen in juli te horen dat ze moesten verhuizen. In december werden de nutsvoorzieningen afgesneden, maar de artiesten weken nog niet. Sommigen van hen hadden in oktober nog een nieuw huurcontract getekend. Maandagmorgen viel een honderdtal gemaskerde mannen binnen; ze begonnen de studio’s te vernielen; negen artiesten die zich verzetten werden afgetuigd en enkelen raakten gewond, onder wie een Japanner die naar het ziekenhuis moest. Drie vandalen werden gevat en aan de politie overgeleverd. De burgemeester van Chaoyang was snel ter plaatse en beval een onderzoek; hij vroeg het dorpsbestuur de belangen van de artiesten te vrijwaren en het complex te laten bewaken. De adjunct-partijchef van het kanton Jinzhan beloofde een grondig onderzoek en verklaarde met klem dat het kanton niets met de overval te maken heeft.
Deze betoging lijkt marginaal, maar speelt in op een maatschappelijk heet hangijzer. De modernisering van de Chinese steden en de toenemende urbanisatie van de plattelandsbevolking vereisen jaarlijks miljoenen onteigeningen. Daarbij zijn conflicten over compensatie legio. De compensatie gaat naar eigenaars, wat bij de onteigening van verhuurde handelspanden zoals het kunstenaarscomplex de zaak bemoeilijkt. Het is niet duidelijk of de overheid iets voorziet om aan de artiesten een alternatief te bieden. Kantonbesturen (die als eigenaars van de grond de winst op de verkoop ervan krijgen) of projectontwikkelaars gebruiken soms knokploegen om onwilligen te ‘overtuigen’. Vorig jaar had 40% van de klachten van burgers in Beijing betrekking op onteigeningen, evenals 40% van de collectieve conflicten.
Door de snelle vooruitgang zijn mistoestanden lang door de vingers gezien, maar daar komt verandering in: vorige maand werd door het parlement een wetsontwerp gepubliceerd met strengere regels voor onteigening en afbraak. Afbraak van een wijk mag slechts beginnen nadat met 90 % van de eigenaars een akkoord bereikt is. Geen enkele woning mag afgebroken worden vooraleer de afgesproken compensatie uitbetaald is. Ook huurders krijgen bescherming; afsluiten van nutsvoorzieningen als drukkingsmiddel is verboden. Het publiek heeft via het internet reeds 20.000 commentaren en voorstellen gestuurd.
Bron: Global Times