De nieuwe Italiaanse regering laat de gereserveerde houding van de vorige tegenover China varen. Omdat het land wil inspelen op de opportuniteiten die het ‘Belt & Road Initiative’ biedt, maakt het met China een voorakkoord op over hoe de zijderoutes in Italië door te trekken op het vlak van spoor- en luchtwegen, ruimtevaart en cultuur, aldus onderminister Michele Geraci voor Economische Ontwikkeling.
Met de ommekeer tegenover China riskeert de Italiaanse regering bepaalde Europese partners tegen de haren in te strijken. Duitsland, Frankrijk en de vorige Italiaanse regering waren immers van plan om een regeling uit te werken waarbij Chinese investeringen in de EU eerst gescreend zouden worden. De nieuwe regering verwelkomt echter ronduit de Chinese investeringen en ziet zich eerder als een voortrekker van de Chinese zijderoutes in Europa. Meer bepaald wordt met China een Memorandum of Understanding daarover voorbereid.
‘Het Italiaanse deficit kan enkel verlaagd worden als de economie sneller groeit’, aldus economisch adviseur Armando Siri bij vice-minister Matteo Salvini. China is er op uit een groot Europees land als partner te vinden. Naar verluidt zou het twee pagina’s tellend MOU of voorakkoord dit jaar nog worden getekend en zou het ook de in moeilijkheden verkerende luchtvaartmaatschappij Alitalia omvatten.
Overigens voert Italië het aantal officiële bezoeken aan China op. Minister van Financiën Giovanni Tria vloog er in augustus naar toe en vice-premier Luigi Di Maio vorige maand. Naar verluidt zou de Chinese president Xi Jinping volgend jaar Italië kunnen bezoeken. Volgens onderminister Geraci die sinds zijn benoeming al twee maal in China verbleef, zal hij in november met minister Di Maio naar Shanghai reizen om er aanwezig te zijn op de eerste grote Chinese Internationale importbeurs. China wil immers de invoer optrekken – ook met de VS – om het handelstekort te verminderen. Daar wil Italië van mee profiteren.
Bloomberg
Heeft Italie nodig voor het vernieuwen van oude bruggen die op het punt staat in te storten. Want EU die kan alleen de vinger wijzen naar de gebreken van de lid staten.