De provincie Qinghai wil de grote energiemaatschappijen toelaten de schone energie “brandbaar ijs” te laten ontginnen op voorwaarde dat dit milieuvriendelijk gebeurt. Bij het ontginnen komt namelijk makkelijk methaan vrij die het broeikaseffect nog meer in de hand werkt dan CO².
China vond reeds in 2007 “brandbaar ijs” of aardgashydraat op de zeebodem en beschikt nu over een speciaal exploratieschip voor dit doel. Vorig jaar werd deze schone energievorm ook ontdekt in de westerse provincie Qinghai. Eén m³ van het goedje staat gelijk met 164 m³ aardgas en de voorraden op het Qinghai-Tibetaans plateau worden gelijkwaardig geraamd aan 35 miljard ton petroleum, wat China gedurende 90 jaar zou kunnen bevoorraden. Probleem is dat de exploitatie van het ijs geologische verzakkingen kan veroorzaken en ook dat bij de ontginning het voor het milieu schadelijke methaangas vrijkomt. Zaak is dus deze ontginning milieuvriendelijk te maken en daarvoor heeft China nog niet de passende know-how. Wel is het zo dat het “brandbaar ijs” weinig onzuiverheden bevat. Volgens een ingenieur van het ministerie zou China binnen 10 à 15 jaar deze energievorm kunnen gebruiken. Ook andere landen als de VS en Japan hebben ontginningsplannen voor deze energievorm. Gouverneur van Qinghai Luo Huining wil de grote energiemaatschappijen nu toelaten deze energievorm aan te boren op voorwaarde dat ze het fragiele milieu van het Qinghai-Tibetplateau respecteren.
Wat meer uitleg bij het begrip “schone energievorm”. Ontginnen van methaanhydraten kan slechts als een tijdelijke ad interim oplossing gezien worden voorhet klimaat. Aardgas of zijn hoofdbestanddeel methaan is een factor twee of meer properder dan steenkool of stookolie voor dezelfde hoeveelheid energie, maar het blijft fossiele energie.
Methaangas verbranden is properder omdat in de chemische formule CH4 in verhouding meer H-atomen zitten ten opzichte van C-atomen. H-atomen verbranden met eindresultaat H2O of water. Methaan verbranden is dus een stap vooruit tegenover steenkool verbranden. Maar het is nog steeds CO2 die de lucht in gaat. Het is dus een oplossing ad interim dat andere alternatieve energievormen ontwikkeld zijn. Ook beter dat dan kernenergie. Verder zijn de klimaatwetenschappers uiterst bezorgd dat al dat aardgashydraat op de zeebodem en in de permafrost bij de opwarming van de aarde vrijkomt en de opwarming ettelijke factoren zal verergeren.