De Taiwanese president Tsai neemt na een verpletterende verkiezingsnederlaag ontslag als hoofd van haar Democratic Progressive Party (DPP). Die verloor zeven van 13 steden en kantons. Premier Lai wilde ook zijn ontslag aanbieden, maar Tsai Ing-wen heeft liever dat hij aanblijft.
Zaterdag waren er in Taiwan verkiezingen voor lagere besturen naast een tiental referenda, onder meer over het homohuwelijk. De verkiezingen liepen uit op een vernederende nederlaag voor de regerende DPP die aanstuurt op onafhankelijkheid. Ze verliest in zeven van de 13 kiesomschrijvingen. Voor de verkiezingen controleerde de DPP 13 van de 22 steden en kantons en 4 van de speciale municipaliteiten.
Het resultaat wordt als een echte ommekeer beschouwd. De Kuomintang won niet enkel het DPP-bastion Kaohsiung-stad maar herwon zijn voormalige stad Taichung in centraal Taiwan. Kaohsiung is sinds 2 decennia een DPP bastion en de KMT-kandidaat Han Kuo-yu was er tot voor kort nog volledig onbekend. De Kuomintang vergroot haar invloed in minstens drie van de speciale municipaliteiten. De onafhankelijke burgemeester van Taiwan is op weg naar een tweede termijn.
Reacties
Velen denken dat wat nu voorviel, sterk lijkt op een spiegelbeeld van de Kuomintang-nederlaag tijdens de vorige presidentsverkiezingen.
Analisten denken dat het resultaat tot gevolg kan hebben dat Tsai misschien niet meer de kandidaat wordt voor de volgende presidentsverkiezingen. Lai zal wellicht aangeduid worden om Tsai als DPP voorzitter op te volgen. Hij is echter meer radicaal voor onafhankelijkheid dan Tsai.
Tsai Ing-wen die haar ontslag als partijvoorzitter aanbood, zei de verantwoordelijkheid op te nemen, voor de nederlaag. Premier Lai postte op Facebook ook zijn ontslag te hebben aangeboden aan Tsai. Zij zei later dat ze Lai wilde vragen om aan te blijven. Op het KMT hoofdkwartier was voorzitter Wu Den-yih een en al glimlach
Referenda
Een record aantal kiezers kwamen naar de stembus en moesten soms een tot twee uur wachten voor ze hun stem konden uitbrengen. Bovendien werd negen maal lokaal gekozen worden en 10 referenda beantwoord. Sommigen merkten op: ‘Taiwan is een ICT-gigant, maar in kieszaken een derde wereldland’. De hoge opkomst werd ook bevorderd door controverse rond sommige vragen zoals over het homo huwelijk en opvoeding op school. Andere vragen hadden betrekking op kernenergie, op luchtvervuiling en of de huidige naam van Chinese Taipei in internationale sportcompetities vervangen kan worden door Taiwan. Het International Olympic Committee heeft het eiland gewaarschuwd dat het in dat geval het risico loopt om niet meer te mogen meedoen. Het resultaat van de referenda is dat meer rechten voor homo’s niet doorgaan en ook dat de naam Chinese Taiwan gehandhaafd blijft. De kernenergie-lobby won nipt tegen de uitfasering van kernenergie die het bestuur had voorgesteld.
Bron: SCMP, reuters, channelnewsasia, Forbes
Als volgens de IOC Taiwan niet meer mee mag doen. Mogen de Taiwanese atleten als staatloos of vluchteling nog steeds meedoen in de olympische spelen onder vluchtelingvlag. Weet niet of China de Taiwanese atleten een plaats aan zou bieden in China.