Uit de onderhandeling van Xi met Trump na de G20 bijeenkomst dit weekeind kwam meer dan een compromis over handel. Er is ook een Chinees engagement om de smokkel van de synthetische drug fentanyl aan banden te leggen. Fentanyl doodt jaarlijks 29.000 Amerikanen.
Het nieuws staat in een verklaring van het Witte Huis. President Trump noemt de belofte van Beijing een ‘fantastische humanitaire daad’. Volgens de verklaring gaat China voortaan het synthetische opiaat fentanyl op de lijst zetten van ‘gecontroleerde producten’. Dit betekent dat Chinezen die fentanyl aan Amerikanen leveren volgens de Chinese wet zwaar gestraft worden.
De verklaring van de Chinese buitenlandminister Wang Yi zegt dat er een akkoord is om samen te werken tegen drugshandel en de strijd ertegen intensiever te voeren. Fentanyl valt onder dit akkoord. De Chinezen gaan het toezicht op fentanyl verscherpen en de regels die op de drug van toepassing in die zin aanpassen.
Fentanyl is een synthetische drug die 80 keer sterker is dan morfine. Het middel werd in 1960 gericht gesynthetiseerd door dr. Paul Janssen. Het wordt legaal gebruikt als pijnstiller of bij verdoving.
Maar in de VS wordt fentanyl op grote schaal misbruikt. In 2017 stierven ongeveer 50.000 Amerikanen door gebruik van opiaten; daarvan gebruikten er 29.000 fentanyl. Bij 40% van de overleden gebruikers door een overdosis gaat het om fentanyl. Het wordt vaak gemengd met heroine of een andere drug .
Levering uit China
China zou volgens een recent rapport van de – tegenover China zeer kritische – U.S.-China Economic and Security Review Commission de belangrijkste leverancier voor fentanyl en fentanylanalogen in de VS zijn.
Volgens de Chinese regels voor drugs en chemische producten, wordt elke substantie individueel beoordeeld en eventueel verboden of gecontroleerd. Er bestaat nog geen algemeen verbod op een volledige categorie substanties. Bijgevolg ontwikkelen fabrikanten telkens nieuwe varianten onder een andere naam, zodat de controleurs voortdurend achterop lopen. Zo komen er soms extra gevaarlijke analogen van fentanyl – het nog 300 keer krachtiger carfentanil bijvoorbeeld- illegaal op de markt.
Reeds onder het bewind van president Obama werd de samenwerking voor de bestrijding van drugshandel opgedreven. In China zijn intussen meer dan honderd fentanylachtige stoffen verboden, maar toch blijven er nieuwe soorten in de VS opduiken.
Ook president Trump heeft fentanyl al enkele keren op de agenda van onderhandelingen geplaatst. Dat gebeurde ook bij zijn bezoek aan Beijing in november 2017. China en de VS werken intussen actief samen, maar hebben het probleem van de ‘nieuwe’ derivaten nog altijd niet onder controle.
Bron: Caixin , https://nl.wikipedia.org/wiki/Fentanyl
Dus doodstraf in China en daarna gaat VS zeuren over mensenrechten.