In de havenstad Xiamen is de eerste marathon voor het IAAF Gold Label in 2019 gelopen. Er was iets speciaals aan de wedstrijd: het was de eerste internationale marathon die deelnam aan de ‘Clean Seas’ campagne van het VN Milieuprogramma. Duurzaamheid, en in het bijzonder beperken van het plastic verbruik, stonden hoog op de agenda.
De organisatoren hadden als streefdoel 60% minder plastic verbruik dan gewoonlijk. Een belangrijke maatregel was het gebruik van een miljoen afbreekbare bekers uit maisstro. Wegwerpflessen in plastic waren verboden; gewoonlijk werden er 200.000 van dat soort flessen weggegooid langs het parcours.
Bij dit evenement werd 10 ton papier uitgespaard, want alle aankondigingen en ook de registratie van de deelnemers waren enkel digitaal. De borden voor de uitslagen zijn gerecycleerd en het promotiemateriaal was van afbreekbaar materiaal.
De marathon van Xiamen is de belangrijkste van China, met dit jaar 37.000 deelnemers uit 38 landen. Ethiopische atleten wonnen zowel bij de mannen als bij de vrouwen.
Plogging
Tweehonderd lopers droegen T-shirts met het blauw-witte logo van de ‘Clean seas’ campagne, die oproept om de vervuiling van de zee door plastic afval drastisch aan te pakken.
Na de wedstrijdlopers volgden familiegroepen die weggegooid afval meteen opraapten. ‘Plogging’ is een nieuw wereldwijd fenomeen, waarbij joggers tijdens hun training afval verzamelen. In Xiamen waren er zelfs vrouwen met buggy’s die hun kinderen afval lieten oprapen. Je kan nooit vroeg genoeg beginnen met het bijbrengen van milieubewustzijn.
Bij de ploggers was ook de Chinese acteur en filmproducer Li Chen, die goodwill ambassadeur is voor het VN Milieuprogramma.
Wereldwijde campagne
De Clean Seas campagne is gelanceerd in 2017. De mensheid heeft in totaal al 8,3 miljard ton plastic geproduceerd. Daarvan belandt er jaarlijks 8 miljoen ton afval in zee.
In september 2018 was er al een plasticvrije halve marathon in Londen. Sinds vorig jaar werkt ook de Volvo Ocean Race mee aan de campagne.
Een dertigtal multinationals uit de chemische sector heeft zich nu geëngageerd om te helpen plastic afval uit de natuur te houden; ze gaan daar in vijf jaar één miljard dollar aan besteden; milieubewegingen vinden echter dat de nadruk moet liggen op minder productie en minder verbruik.
Bron: UNEP (United Nations Environment Programme)