BeiDou en GLONASS gaan nauwer samenwerken om hun systemen voor plaatsbepaling per satelliet te verbeteren. In de onstabiele wereld van vandaag willen China en Rusland niet langer afhankelijk zijn van het Amerikaanse GPS.
China en Rusland zijn van plan hun GPS systemen Beidou en GLONASS technisch op elkaar af te stemmen zodat ze gezamenlijk een betere dienstverlening kunnen aanbieden die de vergelijking met het Amerikaanse GPS kan doorstaan.
Beidou en GLONASS moeten compatibele systemen worden zodat de gebruiker naadloos kan overschakelen. Samenwerking moet leiden tot een meer precieze plaatsbepaling over een groter aardoppervlak.
Het Amerikaanse GPS had tientallen jaren en monopoliepositie en domineert nog steeds de markt van de plaatsbepaling. Maar zowel China als Rusland zijn wakker geschud door het brutale gedrag van de Amerikaanse regering en vrezen dat afhankelijkheid van het Amerikaanse GPS systeem hen strategisch kwetsbaar maakt.
De samenwerking van Beidou en GLONASS, uitsluitend voor vreedzame doeleinden, is bekend gemaakt op de zesde bijeenkomst van het Russia-China Project Committee on Important Strategic Cooperation in Satellite Navigation (RCPCISCSN).
Van twee systemen één beter systeem maken
De samenwerkingsovereenkomst zou binnenkort effectief van kracht worden. Het al in november 2018 ondertekende akkoord creëert een wettelijk kader voor het effectief laten samenwerken van de twee systemen zelf. Tot nu toe beperkte samenwerking zich tot het samen uitwerken van toepassingen.
Gedurende de bijeenkomst werden rapporten van experts bestudeerd betreffende compatibiliteit en interoperabiliteit en andere technische aspecten van de samenwerking. Er is op deze gebieden grote vooruitgang gemaakt.
Men gaat gezamenlijk toestellen voor burgerlijke plaatsbepaling ontwikkelen, die zowel met Beidou als met GLONASS kunnen werken. Bouwstenen daarvoor werden voorgesteld op de bijeenkomst.
Sputniknews.cn meldde al eerder dat beide landen elk op hun grondgebied drie controlestations gaan installeren die de navigatiesignalen voor het andere land moeten corrigeren.
De samenwerking moet leiden tot een grotere bedekte oppervlakte, en een stabielere en meer precieze plaatsbepaling.
Het GLONASS netwerk is best voor gebieden dichter bij de polen, het Beidou netwerk is beter voor regio’s dichter bij de evenaar. De combinatie is optimaal. Doordat de basissignalen van beide systemen vergelijkbaar zijn, moet het mogelijk worden dat gebruikers naadloos van het ene op het andere systeem overschakelen.
Geopolitiek
Door de samenwerking kunnen beide landen ook een aantal toepassingen die op GPS steunen lanceren als regelrechte concurrenten voor het Amerikaanse GPS.
Beidou heeft 48 satellieten, GLONASS 26. Het GPS systeem werkt met 31 satellieten.
Alhoewel de samenwerking expliciet voor vreedzame doeleinden is, zien sommige experts er wel degelijk een defensie-aspect in. Stel dat de VS regering GPS opdracht geeft China van het net af te koppelen. Of erger nog, wat indien GPS bewust verkeerde signalen naar China of Rusland stuurt? De zou het land in de chaos kunnen storten.
Zonder adequate plaatsbepaling komt ook het leger in de problemen. China en Rusland hebben beiden nood aan een systeem dat in geval van nood GPS zo goed mogelijk kan vervangen.
Om daar voor te zorgen is in 2015 het RCPCISCSN comité opgezet.
Ook Europa is afhankelijk van het GPS systeem. Daarom wordt sinds 2003 gewerkt aan Galileo, het navigatiesysteem van de EU. Het project liep door meningsverschillen en onderfinanciering grote vertraging op. Het is gedeeltelijk opgestart in 2016 en zou in 2021 volledig operationeel moeten worden. China was aanvankelijk een partner van Galileo, maar ging uiteindelijk zijn eigen weg met Beidou.
Bron: Global Times