Gunstige wind voor offshore energie

Naast windenergie aan land is China en zijn provincies ook van plan de offshore windenergie sterk uit te breiden. Er wordt immers verwacht dat de prijs voor windmolens op zee de komende jaren gaat dalen.

De sector van Chinese windenergie aan land is rijp . Verwacht wordt dat daardoor ook de offshore sector een vlucht gaat nemen. De plannen van de National Energy Administration uit 2015 voorzagen tegen 2020 30 GW offshore te installeren, terwijl dat in 2015 maar 5GW bedroeg. Het bestuur is wel klaar om nog in 2020 7 grootschalige elektriciteitscentrales aan land op windenergie te bouwen in Gansu, Hebei, Jilin, Jiangsu en in AR Xinjiang en AR Binnen-Mongolië.

Volgens Tom Harries van Bloomberg New Energy Finance zag China vorig jaar echter een recordgroei in de offshore markt met 1,7 GW aan nieuwe opgedragen capaciteit. Meer nog, volgens een voorspelling van Fitch Solutions gaat China de markt domineren. Hoewel de kosten van offshore wind energiecentrales twee tot drie maal zo duur is als een centrale van dezelfde capaciteit aan land, wordt verwacht dat de kosten de komende jaren zal zakken. Energie-expert Joseph Jacobelli verwacht dat de kosten vergelijkbaar wordt met zonne-en windcentrales aan land. Wind is de derde bron van elektriciteit na steenkool en waterkracht. Het China Renewable Energy Outlook 2018, rapport van denktank China Renewable Energy Engineering Institute verwacht dat de installatie van nieuwe windenergiecapaciteit jaarlijks groeit met 70 tot 140 GW. Ook Bloomberg New Energy Finance verwacht dat China tegen 2050 de pole position inneemt van windenergie met 30% van de wereld totaliteit.

Provincies

Lokale besturen hebben hun capaciteit aan schone energie behoorlijk uitgebreid. De provincie Jiangsu heeft in januari 24 offshore projecten voor windenergiecentrales goedgekeurd met een totale capaciteit van 6,7 GW. Dit kost 122 miljard yuan en de bouw zou in 2020 klaar moeten zijn. Ze maken overigens deel uit van het Jiangsu offshore windenergieprogramma dat ook de ‘Drie kloven op zee’ wordt genoemd, met een knipoog naar de Drieklovendam. De provincie Guangdong start dit jaar nog de bouw van meer dan 10 offshore windenergiecentrales met 3,65 GW aan capaciteit en tegen eind 2020 zou de totale opwekkingscapaciteit 12 GW bedragen. De snelle groei van de sector in China heeft er toe geleid dat het Verenigd Koninkrijk een onderzoekscentrum geopend heeft in Yantai om de Britse windenergiebedrijven te helpen exporteren naar China en de Chinese ontwikkelaars commercieel te helpen.

China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *