De Chinese regering gaat door met het nemen van maatregelen om de val van de aandelenkoersen te stoppen. Beijing wil niet dat die daling ook de reële economie aantast en dat er sociale onrust ontstaat. Vandaag, donderdag, lijken de maatregelen enig gunstig effect te sorteren.
De centrale bank zal verder geld pompen in het staatsbedrijf dat de beurshuizen ondersteunt. Investeerders die meer dan 5% van de aandelen in een bedrijf bezitten krijgen verbod om aandelen te verkopen. Ongeveer 1400 bedrijven hebben de handel in hun effecten stopgezet om ervoor te zorgen dat de waarde van hun zaak niet verder daalt.
Liquiditeit
In China is er een staatsbedrijf dat operaties op de aandelenbeurzen verzekert door makelaars en beurshuizen van middelen te voorzien om kortlopende leningen te verschaffen aan beursspeculanten. Die instelling, de China Securities Finance Corp (CSF), heeft toestemming gekregen van de staatscommissie die toezicht houdt op de effectenhandel om obligaties op korte termijn uit te geven voor de interbancaire markt, waar banken elkaar geld lenen. De Chinese Volksbank, de centrale bank, laat een week lang een overeenkomst voor de reverse repo (omgekeerde wederinkoop) van aandelen lopen. Het volume bedraagt 35 miljard yuan, ongeveer 5 miljard euro. De bank zet dat geld in om aandelen aan te kopen, met de afspraak dat ze die later, voor een hogere prijs weer zal verkopen. De centrale bank van China heeft sinds 25 juni al vijf keer door middel van een dergelijke reverse repurchase agreement ( reverse repo) ingegrepen. Afgelopen dinsdag bedroeg de injectie door een dergelijke overeenkomst 50 miljard yuan (7,2 miljard euro).
De CSF heeft zijn kapitaal verder kunnen verhogen: het biedt nu 21 makelaarsfirma’s voor 260 miljard yuan, bijna 38 miljard euro, beveiligde kredieten aan. De overheid hoopt, met de nodige liquiditeit, het vertrouwen van investeerders te herstellen en de val van de beurskoersen te stoppen. De regering streeft ernaar de onrust onder de 90 miljoen kleine aandeelhouders tot bedaren te brengen, zodat ze ophouden met in paniek hun effecten van de hand te doen. Het uiteindelijke doel is de schade voor de reële economie te voorkomen of te beperken.
Controle
De staatscommissie van toezicht op de effectenhandel, de China Securities Regulatory Commission (CSRC) had eerder al het verbod uitgevaardigd om effecten te verkopen voor aandeelhouders meer dan 5% aandelen in een onderneming. Dit zal ook gelden voor buitenlandse investeerders, zelfs als die minder dan 5% bezitten. De CSRC heeft aangekondigd dat het overtredingen streng zal bestraffen. De Staatsraad, het kabinet, heeft volgens Sina Finance alle provinciale beheerders van de staatsactiva opgedragen om een dagelijks rapport in te leveren over hoe de staatsbedrijven in hun gebied aandelen hebben gekocht in de beursgenoteerde bedrijven. Volgens sommige bronnen (BBC, SCMP, Reuters) zou Xinhua op zijn officiële Chinese microblog gezinspeeld hebben op een onderzoek dat de politie voert naar mogelijk kwaadwillig short selling (de ongedekte verkoop van effecten om ze later met winst terug te kopen). De CSRC zelf zou ook bezoek hebben gekregen. Er is een verband met het debat dat meteen is gestart na de eerste tekenen van verbetering, over hoe en dergelijke crisis heeft kunnen gebeuren en hoe zoiets te voorkomen. Verschillende partijen zouden het erover eens zijn dat staatscontrole op de ontwikkelingen met aandelenkoersen een goede zaak is, maar de meningen lopen uiteen over hoe die controle moet worden vormgegeven: bijvoorbeeld meer of minder afstandelijk, of meer of minder gecentraliseerd bij 1 toezichthouder aan de top. Nu is er een systeem van ‘1 bank en 3 commissies’. De drie toezichthoudende instanties – banken, effectenhandel, verzekeringen – zouden soms belangenconflicten hebben, wat kan leiden tot uiteenlopende of zelfs conflicterende manieren om de zaken aan te pakken.
Enige stabilisering
De aandelenkoersen begonnen op donderdagochtend al langzaam te stijgen. De gunstige wending heeft zich in de loop van de dag doorgezet. Om 15:00 u. plaatselijke tijd was de Shanghai Composite Index 5,76%, of 202,14 punten omhoog gegaan, om af te sluiten op 3709,33. De Shenzhen Component Index, met zijn kleinere en middelgrote beursfondsen, is voor het eerst in zeven dagen gestegen, met 4,25%. (de Wall Street Journal spreekt van 3,8%). ChiNext, een effectenbeurs voor kleine fondsen ging 3% omhoog. De beurs van Hongkong die de weerslag ook begon te voelen, doet het vandaag beter. The Hang Seng Index voegde 3,73 % toe, 876,23 punten, en sloot af op 24.392 (volgens de WSJ 4,1%). Iets meer dan de helft van de beursbedrijven in Shanghai en Shenzhen heeft de handel vandaag vroeger dan gewoonlijk onderbroken.
Ook door middel van verklaringen probeert de regering het vertrouwen van de bevolking hoog te houden. De index van de verkoopprijzen is gedaald in juni, de index van de consumptieprijzen is licht gestegen. De binnen- en buitenlandse vraag blijft laag, de overcapaciteit hoog. China koerst voor het tweede kwartaal af op een groei met een laagterecord voor de afgelopen zes jaar. Economen verwachten een renteverlaging en een vermindering van de reserveverplichting voor bankleningen. Desondanks voorspelt het Chinese kabinet dat het land wel degelijk zijn economische en sociale doelstellingen voor dit jaar kan halen. Het duurt een tijdje, maar de regering ziet ‘de afgelopen twee maanden positieve tekenen en een versnelling van de structurele aanpassingen’. ‘China boekt succes met zijn fiscale en monetaire beleid, maakt gebruik van de ontwikkelingskansen en versterkt zijn capaciteiten om risico’s te voorkomen,’ aldus de regeringsverklaring.
Xinhua, People’s Daily, Guardian, BBC, SCMP