In de Chinese media is veel te doen over de lauwe reactie op de terroristische aanslag in Kunming , vooral in de VS.
Xinhua is verontwaardigd omdat de Amerikaanse ambassade in Beijing spreekt over ‘een afschuwelijke en totaal zinloze daad van geweld’, maar niet over terrorisme. Het Xinhua artikel is overigens een echo van talrijke reacties op het Chinese internet.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Betrekkingen heeft het over twee maten en twee gewichten.
China vergelijkt de reacties van de VS met de verklaring van de Veiligheidsraad: Die spreekt over ‘bijzonder gruwelijk terrorisme’ en de noodzaak om de daders, de organisatoren en de sponsors te berechten.
Jen Psaki, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, heeft intussen verklaard dat het geweld in Kunming ‘een daad van terrorisme blijkt te zijn, gericht tegen willekeurige mensen’. Het is niet onmogelijk dat de VS enigszins geschrokken is van de Chinese woede en van bewoordingen zoals die in de People’s Daily, de partijkrant: “Moeten jullie nu niet spreken over ‘mensenrechten’? Heb je de slachtoffers zien liggen in een plas bloed?…Als dit gebeurt in de VS, met hoeveel slachtoffers ook, hoe zullen jullie het dan noemen en zul je ook in dat geval het woord ‘terrorist’ niet over jullie lippen krijgen?”
Geen “terroristen”?
In de Amerikaanse media werd de hoofdvogel afgeschoten door CNN, dat het heeft over “terroristen” tussen aanhalingstekens en verwijst naar eerdere aanslagen op scholen door geestesgestoorde Han. De Chinese krant Global Times trekt zwaar van leer tegen CNN. ‘Grinniken op een begrafenis’ noemt de krant de houding van CNN. Sommige Chinezen vragen dat de overheid CNN hiervoor zou straffen. Dat is volgens Global Times niet nodig. CNN is bezig in China zijn laatste greintje geloofwaardigheid te verliezen. Ook Associated Pres, de New York Times en de Washington Post delen in de klappen om hun scheefgetrokken verslaggeving. Zoals CNN brengen zij in hun achtergrond berichten over etnische spanningen die de aanslag impliciet vergoelijken.
Geen echte aanslag? Geen Oeigoeren?
Ook de CIA-zender Radio Free Asia doet zijn duit in het zakje.Volgens deze zender is er misschien niet eens sprake van een geplande aanslag. Na bloedige incidenten in Xinjiang de voorbije maanden (RFA zegt niet wie de daders waren), heeft de overheid de repressie opgedreven en zouden gezochte Oeigoeren via Kunming proberen te vluchten naar Laos. Een dertigtal zouden zonder papieren aan de grens opgepakt zijn (dit element klopt met officiële verklaringen dat Oeigoeren een toenemende rol spelen in de smokkel tussen China en de Zuidwestelijke buurlanden) en daarop hebben de anderen die als ratten in de val zaten besloten hun leven te beëindigen met een wanhoopsdaad.
RFA vermeldt ook het standpunt van het Oeigoers Wereldcongres in München. De organisatie “veroordeelt zonder reserves” het geweld in Kunming, maar trekt in twijfel of de daders wel echt Oeigoeren zijn. Overigens is dat ook voor de aanslag op het Tian An Men plein vorig jaar nog altijd niet bewezen volgens hen. Enkele dolgedraaide messenzwaaiers die 30 mensen vermoorden en de regering die er een ideaal voorwendsel in ziet om de Oeigoeren aan de schandpaal te nagelen? Indien de regering wil dat de spanningen verminderen moet ze de verslechterende situatie van de mensenrechten voor de Oeigoeren aanpakken, aldus het Congres. Het Congres, dat opkomt voor onafhankelijkheid van Xinjiang, wordt er door de Chinese regering regelmatig van beschuldigd de etnische spanningen tussen Oeigoeren en andere Chinese groepen te willen opdrijven.
En Europa?
De Chinese verontwaardiging is vooral op de VS gericht die zich opwerpt als de kampioen van de mensenrechten en politieagent van de wereld. De Europese Unie ontsnapt aan kritiek alhoewel ook Catherine Ashton niet verder kwam dan het veroordelen van een ‘massale aanval met messen’ en een ‘gruwelijke misdaad’. Ook bij haar is er geen sprake van terrorisme. Haar sympathie gaat naar de getroffen families. Geen woord over het Chinese volk dat in shock is.
Bronnen:Xinhua, Global Times, EU communiqué, China Daily, Volksdagblad, RFA, People’s Daily
Een achtergrondartikel over etnisch geweld in Xinjiang vind je hier
Over de geschiedenis van Xinjiang lees je hier
oude artikel over het smokkelen van oeirgoeren naar Laos.
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/religie-of-politiek/