President Hu Jintao heeft vandaag de opening aangekondigd van een enorme aardgasleiding, waarin over een afstand van 1833 km vanuit Turkmenistan, via Oezbekistan en Kazachstan gas naar China zal worden gebracht. Een eerste deel van de lijn is klaar en het tweede wordt volgend jaar afgewerkt.
Jaarlijks zal China 40 miljard m³ aardgas uit Turkmenistan aankopen en daarmee een grote leemte in de energievoorziening aanvullen. Het aardgas komt van de Bagtyyarlykconcessie, die al twee jaar lang uitgebaat wordt door het staatsbedrijf China National Petroleum Corporation. Volgens Turkmeense deskundigen kan er tot 1,3 biljoen m³ gas in de grond zitten.
Hu Jintao bracht een bezoek aan een aantal Centraal-Aziatische staten, met Turkmenistan als laatste stop. China heeft in 2009 voor vele miljarden leningen toegezegd aan Turkmenisatan en Kazachstan. Het contract rond de pijplijn is een van de vele maatregelen die ook de samenwerking en de goede betrekkingen in de regio bevorderen.
Het aardgas uit Turkmenistan zal aankomen in Xinjiang (Noordwest-China). Daar zal het aansluiten op een Chinese West-Oost pijplijn. Uiteindelijk komt het gas uit Turkmenistan terecht in 14 steden (waaronder Shanghai, Guangzhou en Hongkong) en provincies in de Parelrivierdelta, de delta van de Yangtze, en in Centraal- en West-China.
China brengt meer variatie aan in de bronnen waaruit het zijn energie betrekt en moet ook aan de veiligheid van het grondstoffen- en energietransport denken. Traditioneel komt het meeste uit het Midden-Oosten (de helft) en West-Afrika. Het transport over zee door de straat van Malakka houdt ernstige risico’s in. Bij een groot conflict waar die regio een rol in zou spelen kan die bevoorradingsweg bijvoorbeeld worden afgesneden.
Rusland ziet geen bezwaren, want de Chinees-Russische aardgasleiding waarvoor eerder deze maand het contract werd ondertekend, blijft een belangrijke schakel in de voorziening van de steeds groeiende energiebehoefte van China. Volgens premier Poetin is er over de Turkmenistan-Chinalijn overigens goed overleg geweest. Het is voor de Russen ook duidelijk dat China verder wil investeren in de energiesector van hun land: in het begin van dit jaar werden nog belangrijke oliecontracten afgesloten.