Boao-Forum bezon zich over toekomst (upd)

Het Boao-forum dat de afgelopen twee dagen gehouden werd, heeft zich bezonnen  over eigen herstructurering met een meer innovatieve en duurzame weg naar de toekomst. In het kielzorg van het internationaal treffen maakten heel wat Aziatische leiders hun opwachting om de nieuwe Chinese collega’s te ontmoeten.
boaoforum2De Aziatische versie van de Davos- bijeenkomsten heet het Boao-Forum en bestaat sinds 2001. Dit jaar worden 2000 deelnemers en 400 journalisten verwacht. Meer dan 10 top regerings- of staatsleiders waren aanwezig  in het badplaatsje. Het thema dat over herstructurering ging behandelde de voorbije en toekomstige evolutie van China . Nieuw dit jaar was een Afrika- en een panel over Latijns Amerika. De president van Zambia, van Mexico en van Peru zullen mee hun ervaringen delen. Ook topleiders van Kazachstan, Algerije en Finland waren aanwezig  evenals Bill Gates en George Soros. De gesprekken gingen van gezondheidszorg over Internet tot verstedelijking. De organisatie streeft vooral naar economische samenwerking en integratie in Azië. Uit een studie voor het Forum blijkt immers dat de onderlinge afhankelijkheid van handel in Azië 54 % bedraagt. Ook de Asian Development Bank wijst op een verdubbeling van de onderlinge integratie tussen 2001 met het niveau 100 tot 233 in 2010. Toch interessant bij al deze cijfers is de vaststelling bijvoorbeeld dat China voor nog een 10 % van zijn handel afhankelijk is van Japan, terwijl Japan voor bijna 20% afhankelijk is van China.
 Bezoeken
In de aanloop van de top bezochten Bruneise sultan Hassanal en ook de president van Myanmar U Thein Sein een officieel bezoek aan president Xi Jinping in Peking. Beiden zullen dit weekend op Boao aanwezig zijn. De Australische premier Gillard trekt naar de top en China met de grootste politieke afvaardiging ooit. Ze zal spreken met Xi Jinping in Boao en met premier Li Keqiang in Peking. Canberra vaardigde eind vorig jaar het “Australia in the Asian Century” plan op om Australië binnen de top 10 van de machtigste economieën te hijsen en China is nu al Australische grootste handelspartner. Een Australisch dagblad meent te weten dat Gillard een overeenkomst nastreeft voor de directe wissel van de Australische dollar in de Chinese munt.
Ook de Nieuw Zeelandse premier Key heeft een druk bezoekprogramma af te werken met zijn grote afvaardiging. Na het Forum vliegt hij naar Kanton, Shanghai en Peking waar hij ook de premier en president bezoekt. Nieuw Zeeland was het eerste land waarmee China 5 jaar geleden een vrijhandelsakkoord afsloot en sindsdien verdrievoudigde de handel tot 14 miljard $. .Naast de handel zijn vooral toerisme en onderwijs voor Key belangrijk. 24.000 Chinezen studeren in Nieuw Zeeland en 200.000 Chinese toeristen bezochten het land in 2012, 35% meer dan het jaar voordien. . Voor zijn vertrek verwelkomende Key expliciet Chinese investeringen in het land nadat een controverse gerezen was rond de koop door Shanghai Pengxin-groep van 16 Crafar-zuivelboederderijen en de overname door Haier van Fisher & Paykel. Hij citeerde daarbij het in 2010 genomen 51 % aandeel door het in Shanghai gebaseerde Bright Dairy bij Synlait Milk als een positief voorbeeld dat de economie versterkte
De voormalige Taiwanese vicepresident Vincent Siew Wan-chang trekt met 50 toplui naar het Forum en hoopt ook op een gesprek met Xi Jinping wat een soort duplicaat zou zijn met zijn gesprek met Hu Jintao in 2008. Het Forum is altijd een uitstekende aanleiding tot informele gesptrekken tussen Taiwan en China
Top

Xi met Gillard

Xi met Gillard


President Xi sprak de top toe en zinspelend op Korea zei hij dat geen land het recht heeft de regio in chaos te storten. Xi had verder een onderhoud met de Australische premier Gillard,  de Cambodjaanse premier Hun Sen, premier Key van Nieuw Zeeland, Voorzitter Enkhbold van de Mongoolse State Great Hural en een spreker van de Algerijnse regering. Xi had ook een snel onderhoud met de voormalige premier Yasuo Fukuda en sprak ook met een groep van ondernemers die op de top aanwezig waren. IMF-voorzitter Lagarde stelde op de top de besluiten voor van de Economic Outlook die het IMF volgende week uitbrengt  en dat vindt dat het wereldherstel maar “patchy” is en Europa het meest zorgen barend . Het panel dat over verstedelijking handelde,  vond dat de planning er van beter moet in China. 60% van de bouw van nieuw verstedelijkt gebied ter wereld, gebeurt in China. Vanuit de Chinese Nationale Volksbank werd bevestigd dat China en Australie evolueren naar een onderlingen inwisselbaarheid van hun munten.
 
 
 
 
 
 
Bekijk ook Dialogue-uitzending
strong

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *