Voor het eerst in China is er een proces tegen discriminatie wegens hiv-besmetting. Een leraar is, nadat hij alle sollicitatiegesprekken en toetsen met succes had doorlopen, een baan geweigerd na een afsluitend medisch onderzoek.
Het departement onderwijs van de stad Anqing (oostelijke provincie Anhui) had naar eigen zeggen de man tegengehouden “met het belang van scholieren en het publiek in het algemeen voor ogen”. De advocaat die het proces voert namens de klager baseert zich op de wet ter bevordering van de werkgelegenheid, waarin duidelijk staat dat je niemand het recht op werk mag ontzeggen omdat hij een bepaalde ziekte heeft, behoudens uitzonderingsregelingen van het ministerie van Volksgezondheid. Het beroep van leraar staat niet op de lijst van banen waar het gevaar voor besmetting groter is. De verdediger van het onderwijsdepartement voert daarentegen aan dat sollicitanten op voorhand weten dat bij de gemeente de regels voor staatsambtenaren van toepassing zijn. Een van de regels is dat staatsambtenaren geen seksueel overdraagbare ziekte mogen hebben. Sommige ouders van kinderen op een basisschool in Anqing hebben anoniem verklaard dat ze geen leraar met hiv voor de klas zouden willen zien staan.
Van deze zaak kan een voorbeeldwerking uitgaan en dat hoopt de klager ook. Hij heeft laten weten dat hij dit proces mede aanspant in naam van anderen in dezelfde situatie die niet naar voren durven te komen. De leraar vraagt om door de media met de grootste discretie te worden behandeld. Hij zegt nu al veel angst te hebben dat de mensen in zijn woonplaats, een kleine stadje, dit over hem te weten zullen komen, en hij vreest dat, al wint hij de zaak misschien, hij toch de baan niet zal durven aannemen.
Het publiek wordt bij het proces niet toegelaten om de privacy van de betrokkenen te vrijwaren. De uitspraak zou volgen over tien dagen, hoewel de rechter zelf geweigerd heeft dat gerucht te bevestigen.
Volgens officiële statistieken zijn 740.000 Chinezen hiv-positief en is er een risicogroep van 50 miljoen mensen. De regering heeft het steeds vaker en openlijker over aidspreventie en –controle. Er zijn ook ngo’s die campagnes (mogen) voeren en de berichtgeving in de officiële media wordt opener en concreter. De onverdraagzaamheid en het gebrek aan informatie onder sommige bevolkingsgroepen zouden nog erg groot zijn. Ook discriminatie door overheden en particulieren is naar het schijnt een wijdverspreid probleem.
Bronnen: Scmp, Global Times