Werelddag tegen aids ook in China


Strijd tegen Aids met je hart en metterdaad. (foto wn.com)


De Werelddag tegen Aids in China stond in het teken van kinderen, etnische minderheden en discriminatie bij werkgelegenheid

Volgens deskundigen zijn er in China tussen de 500.000 en 900.000 kinderen getroffen door het voorkomen van het HIV/Aids virus. Zesduizend onder hen zijn zelf door het HIV/Aids virus besmet, bij drieduizend is dat al actief geworden als de ziekte Aids. Andere kinderen en jongeren hebben een ouder verloren door Aids of leven met een ouder die de ziekte heeft.
De regering helpt ze weliswaar bijna allemaal, bijvoorbeeld door te zorgen voor gratis medicamenten, maar toch moet hun lijden nog worden veel meer worden verlicht.  
Door Yin Yin Nwe, de vertegenwoordiger van Unicef in China en door het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie werd er dit jaar vooral grote aandacht besteed aan de kinderen op World Aids Day, afgelopen woensdag.
De speciale medicijnen die jonge patiënten nodig hebben moeten nog worden geproduceerd of aangekocht. De regering zal dat organiseren en ze heeft ook 800 miljoen yuan toegezegd aan programma’s die specifiek gericht zijn op het voorkomen van aidsbesmetting tijdens de zwangerschap. China wil op dit vlak zo snel mogelijk hetzelfde resultaat kunnen voorleggen als de meeste ontwikkelde landen waar het doorgeven van aids van moeder op kind sterk is teruggedrongen.
Premier Wen Jiaobao focuste vooral op de strijd van aids onder bevolkingsgroepen van etnische minderheden en minder ontwikkelde gebieden in China. Demonstratief ging hij dan ook naar een autonome prefectuur van de Yi in Sichuan om daar patiënten te bezoeken. 
Het komt nog vaak voor dat Chinezen met het HIV/Aidsvirus gediscrimineerd worden als ze solliciteren, vooral in bepaalde sectoren. Onlangs heeft een leraar de weigering van een onderwijsdepartement om hem een baan te geven aangevochten. Hij bracht zijn zaak onder de publieke aandacht en offerde hierbij zijn privacy op. Toch heeft hij zijn proces verloren. Onderwijsautoriteiten kunnen een uitzondering inroepen op de wet van 2008 die discriminatie van dragers van besmettelijke ziekten verbiedt.
Toch zien UNAID (de anti-Aidscampagne van de Verenigde Naties), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie tekenen van vooruitgang in de inspanningen van de overheid en wetgevers om die discriminatie uit te bannen. Zij hebben met voldoening genoteerd dat het probleem opgenomen zal worden in het volgende vijfjarenplan. Waarnemers wijzen er ook op dat China intussen echt een einde heeft gemaakt aan het achterstellen van mensen met het Hepatitis B virus, wat ook lange tijd een probleem is geweest.


Bron: China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *