ADB sponsort omvorming afval tot elektriciteit

De ‘Asian Development Bank’ (ADB) kent ‘China Everbright Int. Ltd’ voor 200 miljoen leningen toe om haar projecten te financieren die afval omzetten in elektriciteit. De privéonderneming zal het geld gebruiken om elektriciteitscentrales te bouwen in tweedelijnssteden van de Yangtzerivierdelta, de Parelrivierdelta en de  Bohairegio.

De leningen hebben een looptijd van 10 jaar, aldus algemeen manager Philip Fan. Het is de eerste lening van ADB ter financiering van een privéproject van afvalbehandeling. Volgens ADB-specialist Hisaka Kimura is de omvorming van afval tot energie met schone technologie de meest efficiënte methode om stedelijke vaste afval te behandelen, omdat het volume met 90 % gereduceerd wordt en methaangasuitstoot geëlimineerd wordt. Bovendien gaat het om een vervanging van vaste brandstoffen in het opwekken van elektriciteit, aldus nog Kimura.
ADB herinnert eraan dat China zich als doel stelt om de omzetting van afval in energie te doen groeien van 1 % in 2002 tot 30 % in 2030. Het land produceert reeds het meeste afval ter wereld, met momenteel 148 miljoen ton per jaar. Verwacht wordt dat dit volume 8 tot 10 % per jaar aangroeit. Ongeveer de helft van China’s afval wordt niet behandeld; het wordt gedumpt in putten, met mogelijke lucht- en watervervuiling als gevolg. ADB zal ook de resultaten van de projecten in China nauw opvolgen met het oog op verspreiding over geheel Azië.
China Everbright is een privéfirma die op de beurs van Hongkong genoteerd staat en gespecialiseerd is in de ontwikkeling van infrastructuur en milieubescherming. De firma is nu betrokken in 30 projecten in China met een totale investering van 10 miljard yuan.
Een vierde VRC-project van Everbright om afval om te zetten in energie startte dit jaar in de stad Changzhou. Het project, met een prijskaartje van een half miljard yuan, werd gebouwd via de BOT-methode, waarbij Everbright gedurende 25 jaar eigenaar blijft. De normen zijn in overeenstemming met de Europese. Het project kan dagelijks 800 ton verwerken en het elektriciteitsnetwerk 77 miljoen KwH per jaar aanleveren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *