Dat veel afgestudeerden de stad verlaten om te gaan boeren is een nieuwe trend in China. Ze leren er organisch te boeren en tonen ook hoe spaarzaam om te gaan met water. Er wordt al gedacht om de boerderijen open te stellen voor stadslui die er even uit willen.
Toen in 2013 duizenden dode varkens karkassen op een zijtak van de Huangbu kwamen boven drijven, leefde Zheng Lixing in de omgeving. De stank was niet te harden aldus Zheng, die hoewel uit de provincie Shaanxi afstudeerde als doctor in wetenschap van de polymeren aan de Tianjin University of Science and Technology. Hij dacht na over de toestand van de landbouw.
Drie jaar later trok Zheng met 4 andere universitair afgestudeerden uit Shaanxi en met twee miljoen yuan waar ze 32 ha landbouwgrond kochten in het kanton Liquan. Ze wilden de boeren tonen hoe over te schakelen op organische methodes. Omdat de kwaliteit van de grond pover is, zal het echter nog een paar jaar duren voor het volledig herstel van de grond een feit is. Zijn boerderij gebruikt enkel mest van dieren. Die zal hopelijk tegen het jaareinde break-even draaien. De hoop is de andere boeren te tonen dat ze betere prijzen kunnen krijgen door het aanbieden van kwalitatieve producten. Zheng droomt er van om hoogwaardige producten te kunnen exporteren.
Volgens de SCMP behoort Zheng tot een stijgend aantal stedelijk opgeleiden die de stad vaarwel zeggen en terugkeren naar de landbouw. De modernisering van de landbouw staat op de agenda van de regering en ze trekt er financiële steun voor uit. Volgens cijfers zijn de voorbije jaren 7 miljoen personen uit de stad teruggekeerd naar het platteland en daarvan werken 60% in de landbouw.
Mongolië
Ma Yanwei kocht in 2015 een boerderij van 11 ha in de prefectuur Alashan (Binnen-Mongolië). Het bestuur steunt de lokale boeren in methodes om spaarzaam om te gaan met water in het droge gebied dat zich bij de rand van de woestijn bevindt. De lucht en de grond zijn wel goed in Alashan. Lokale boeren gebruiken grondwater voor irrigatie maar planten mais dat veel water gebruikt, aldus Ma een doctor in de ecologie. Bovendien wordt veel water verspild. Het lokaal bestuur stelt buizen te beschikking en Ma leert de boeren de buizen met gaatjes om de 20 cm te gebruiken waaruit het water druppelt op de gewassen. Deze methode gebruikt maar de helft van het water van voorheen.
Yushu
MBA afgestudeerde Yixi Kanzhuo aan de Beijing’s University of International Business and Economics helpt ook milieuvriendelijke technieken aan te leren in de landbouw. Ze komt uit Dalian en werkte voor de ngo See Foundation vooraleer te verhuizen naar Yushu, Tibetaans gebied in Qinghai. Ze huwde een lokale bewoner die 1300 ha desolate grond had op 4500 meter hoogte. Ze maakten van de boerderij hun huis dat zich op 300 kilometer bevindt van de dichtstbij zijnde stad. Daarvoor gebruikten ze traditionele mortel gemaakt van aarde, kleefrijst en ongebluste kalk. Ze leven van veefokkerij en het maken van kleding uit wol.
Vroeger hadden de Tibetaanse nomaden meer dan 50 jaks en verkochten er een als ze geld nodig hadden. Na de overheidspolitiek die een sedentair leven voorstaat, werd dit leven moeilijker want werk vinden was niet eenvoudig. Dus organiseerde het koppel een coöperatie met 7 andere gezinnen en 300 stuks vee zodat de dieren een beurtrol hebben bij het grazen en de weides toch behouden worden. De meeste producten worden lokaal verkocht. Opzet is in harmonie met de natuur te leven.
Hun leefruimte zal worden open gesteld voor bezoekers want het landschap is mooi nabij de oorsprong van de Gele rivier. Volgend jaar komt er nog een weg naar de boerderij en het bestuur begint volgend jaar met de bouw van een kleine vluchthaven in Yushu. Niettegenstaande de ontberingen vindt Yixi het leven er beter dan in de stad. Zij hoopt dat haar kinderen op de boerderij geboren worden, opgroeien midden de natuur en een gelukkig leven leiden.
Bron: SCMP