Voor zijn eerste buitenlandse reis is de nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani Ahmadzai voor vier dagen vertrokken naar China. Hij wil op twee zaken focussen: mijnbouw en strijd tegen islamitisch extremisme.
De nieuwe president wordt nog steeds bedreigd door Taliban opstandelingen, en vanaf 2015 vermindert de militaire bescherming door de VS en bondgenoten sterk. China en Pakistan gaan meer dan de VS een sleutelrol spelen bij het handhaven van de stabiliteit in het land.
Van Pakistan wordt beweerd dat de Taliban er ongestoord kampen kunnen opzetten. Volgens Pakistan kunnen de Taliban echter niet opereren vanaf zijn grondgebied. Bin Laden werd echter wel in Pakistan door de Amerikanen vermoord. Ook Talibanleider Mollah Omar zou volgens de VS in Pakistan verblijven en er politiek nog actief zijn. China kan eventueel Pakistan proberen te overtuigen actiever bij te dragen aan vrede in Afghanistan.
Chinees belang
China zelf heeft alle belang bij stabiliteit in Afghanistan, want bij de Taliban zitten ook separatistische Oeigoeren uit Chinees Xinjiang. Eventuele successen van de Taliban kunnen een aanmoediging zijn voor terroristische en/of separatistische groepen in Xinjiang, terwijl een stabiel Afghanistan bevorderlijk zal zijn voor het doen bedaren van de etnische onrust in Xinjiang. Zo zaten bij de terroristen die in maart bij een aanslag in Yunnan dertig doden maakten, personen die opgeleid waren in Talibankampen. Dat Afghanistan niet onbelangrijk is voor China blijkt al uit het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in het begin van het jaar. Hoewel China altijd kritisch gebleven is over de Amerikaanse invasie, zit de angst en de afkeer voor terrorisme en separatisme in Xinjiang er zo diep in dat zelfs op sommige vlakken met de Amerikanen in Afghanistan samengewerkt wordt; die samenwerking is eerder deze maand officieel en gezamenlijk bevestigd door staatssecretaris Kerry en staatsraad Yang Jieshi.
Economie
Natuurlijk staat ook economische samenwerking op het programma van het bezoek. China biedt Afghanistan veel kansen voor buitenlandse handel en het land mag ook op Chinese belangstelling voor investeringen rekenen. Afghanistan is arm en 60% van het Afghaanse overheidsbudget komt niet uit belastingen maar uit giften van de VS en andere organisaties. Afghanistan heeft een rijke bodem, maar tot nog toe heeft China niet echt voluit geïnvesteerd in de Afghaanse mijnbouw. Een kopermijn op 50 kilometer ten zuiden van Kaboel, waarin China Metallurgical Group 3 miljard $ investeerde, is nog niet operationeel: de regio is niet veilig genoeg en bovendien zijn er eeuwenoude boeddhistische voorwerpen opgegraven. Een ander belangrijk project is de deelname van China National Petroleum Corp. aan de ontsluiting van het Amu Darya olieveld, een project dat 7 miljard dollar winst zou moeten opleveren.
Bron: Bloomberg