Afrika – China: tien jaar win-win en leren van elkaar?

Xi Jinping voor het seminar van FOCAC


In Zuid-Afrika wordt deze week 10 jaar FOCAC gevierd (Forum on China-Africa Cooperation).
De Chinese vicepresident Xi Jinping, een kanshebber voor de opvolging van Hu Jintao, bezoekt Pretoria en gaat daarna naar Angola en Botswana. In de Zuid-Afrikaanse hoofdstad sprak Xi een seminar toe rond de verjaardag van het FOCAC. Hij vond dat het samenwerkingsverband al vele voordelen had geboden aan de partners. Een nog betere strategische planning en institutionele uitbouw zouden de ontwikkeling van allen enkel maar bevorderen. Hij riep op tot nog meer wederzijds politiek vertrouwen.
Ook in Afrika vragen de Chinese leiders, in wiens naam Xi Jinping spreekt, dat er een culturele dimensie aan het economisch-financiële wordt toegevoegd. Het voortbouwen op de traditionele vriendschapsbanden, de contacten en uitwisseling tussen de verschillende volkeren zullen ook in FOCAC een groter aandeel krijgen. Xi wees erop dat er in de rijke landen deskundige waarnemers zijn die beginnen te begrijpen dat de verhouding tussen de landen in het FOCAC er een van gelijkheid is en voordelen in de beide richtingen biedt. Voorts wil hij de komende jaren graag de volgende punten op de agenda zien: het scheppen van banen voor de Afrikanen, technologische en andere assistentie om Afrikaanse landen de kans te geven zelf tot ontwikkeling te komen, een voortgezette focus op projecten die de kwaliteit van leven verhogen (zorg, armoedebestrijding, energie- en milieubeleid).
Meer aandacht vroeg Xi voor samenwerking op de vlakken van onderwijs, wetenschap, cultuur en toerisme. Er moesten ook meer contacten komen tussen politieke partijen, plaatselijke instellingen en media. Hij riep op tot een bondgenootschap om zich sterk te maken voor het toekennen aan derdewereldlanden van een grotere rol op het internationale forum. Voordat Xi Jinping vertrok naar buurlanden van Zuid-Afrika hielp hij in dat land contracten en overeenkomsten afsluiten, onder ander op het vlak van energie.
China – Zuid-Afrika – Zimbabwe
China is de grootste bilaterale handelspartner van Zuid-Afrika. De beide landen hebben economische belangen in Zimbabwe die elkaar niet bijten en ze leveren elk op hun manier een diplomatieke bijdrage tot de instandhouding van het wankele politiek evenwicht in Harare. China is daarbij meer terughoudend dan Zuid-Afrika. Beijing houdt zoals altijd vast aan het principe van niet-inmenging, altijd al een van de voornaamste grondslagen van zijn buitenlandse politiek.
In Zimbabwe is overigens op dit ogenblik een discussie gaande over de activiteiten van de vele Chinese ondernemers in dat land. De vakbond voor de bouwsector, Construction and Allied Trades Workers’ Union, van Zimbabwe heeft Chinese firma’s beschuldigd van wanbeleid (wanbetaling, gebrek aan beschermende kledij en slechte arbeidsomstandigheden in het algemeen). Ook een televisieserie over een Chinese vrouw in Zimbabwe zorgt voor discussie op het internet. In die discussies spelen de tegenstellingen onder de Zimbabwanen zeker mee. Sympathisanten van Mugabe of van Tsvangirai, of voor- en tegenstanders van tolerantie tegenover andere Afrikaanse of Aziatische volkeren, gebruiken hun voorkeur of afkeer voor de Chinese aanwezigheid in hun argumentatie. Chinese ondernemers zoals Ge Yizhong, onderdirecteur van Zim Nantong Construction, hebben de beschuldigingen verworpen. Dit gebeurde in artikelen in de Chinese pers, die overigens integraal door de media in Zimbabwe zijn overgenomen.
Toch wijzen zowel andere Chinese ondernemers als juristen en andere waarnemers erop dat wie zaken wil doen in Afrika zich moet verdiepen in de Afrikaanse cultuur en mentaliteit en zich moet voegen naar de plaatselijke Afrikaanse regelingen (een voorbeeld: in Tanzania is het gebruikelijk de lonen wekelijks uit te betalen, in China maandelijks). Op dat vlak is het volgens hen nodig dat sommige Chinese industriëlen zich bijscholen.
 Bronnen: Xinhua, AFP, Reuters, Global Times, 
http://greatindaba.com/ 
en
http://newzimsituation.com/newspaper/new-zimbabwe-com-8.htm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *