
Op 18 april voltooide de Chinese president Xi Jinping een tweedaags staatsbezoek aan Cambodja. Het was de afsluiting van een tournee van drie landen waarbij hij ook Vietnam en Maleisië aandeed.
De bezoeken kwamen op een moment dat de drie Zuidoost-Aziatische landen te maken krijgen met economische uitdagingen als gevolg van de tariefmaatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump. Cambodja wordt geconfronteerd met de dreiging van een totaal van 59 procent tarieven op de export naar de VS zodra de 90-dagen pauze die Trump heeft ingesteld afloopt. Voor Vietnam zou het tarief 46 procent bedragen en voor Maleisië 24 procent.
Cambodja en China, Vrienden en partners
China is het enige land dat is uitgesloten van de 90 dagen durende pauze. In plaats daarvan worden de Chinezen getroffen door heffingen tot 245 procent op goederen die ze naar de VS willen exporteren. In een samenvatting van het bezoek die door het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd uitgegeven, werd de handelscrisis nauwelijks genoemd en lag de nadruk in plaats daarvan op de bilaterale betrekkingen.
De verklaring luidde: ‘Dit bezoek, een echte mijlpaal, heeft niet alleen de onwrikbare toewijding aan de ijzersterke vriendschap tussen Cambodja en China bevestigd, maar het heeft ook het alomvattende strategische partnerschap en de win-win samenwerking tussen de twee landen versterkt en verder verdiept.’
Concrete resultaten
Tijdens zijn verblijf kreeg president Xi een koninklijke audiëntie van koning Norodom Sihamoni en had hij ontmoetingen met premier Hun Manet en senaatspresident Hun Sen, de vader van Hun Manet en zijn voorganger als premier. Het bezoek was het eerste van president Xi aan Cambodja sinds 2016. President Xi en premier Hun Manet zaten ook de ondertekening voor van 37 documenten over investeringen, handel, onderwijs, financiën, informatie, jeugdwerk, landbouw, gezondheid, watervoorraden, toerisme, vrouwenrechten en andere zaken.
Economische banden Cambodja – China
De snelle groei van Cambodja in de afgelopen decennia is grotendeels gestimuleerd door Beijing. China is al 13 jaar op rij de grootste handelspartner van Cambodja, met een wederzijdse handel in 2024 ter waarde van ongeveer 14 miljard pond (16 miljard euro). Het is ook al 13 jaar op rij Cambodja’s grootste bron van buitenlandse investeringen en een belangrijke donor van hulp.
Wederzijds voordelige betrekkingen
In de verklaring van het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stond verder: ‘De Cambodjaanse zijde herhaalt dat ze vastberaden vasthoudt aan het één-China-beleid en dat Taiwan een onvervreemdbaar deel is van het grondgebied van China.’
Cambodja ‘spreekt zich ook uit tegen pogingen tot inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China’ – een verwijzing naar buitenlandse sponsoring van separatisten in Hongkong en Taiwan.
Klimaat – energie – landmijnen
De verklaring vermeldde verder dat ‘beide partijen de wereldwijde dreiging van klimaatverandering erkennen en zich verbinden tot het versterken van milieubescherming en het bevorderen van samenwerking op het gebied van schone energie’. De verklaring verwijst ook naar China’s hulp bij het opruimen van landmijnen die overgebleven zijn van gewapende conflicten tientallen jaren geleden, een groot probleem voor Cambodja. Ook in de gezondheidssector werkt het land samen met China.
Het bovenstaande bericht is een vertaling van een bericht in The Morning Star, geschreven door Roger McKenzie. Overname met toestemming van de auteur.
Zie ook: