Afvallen wordt een rage middenin wellness-golf

Omdat de helft van de bevolking te zwaar weegt, is de Nationale Gezondheidscommissie van plan in de medische- en gezondheidsinstellingen meer ‘klinieken voor gewichtsbeheersing’ op te richten zodat kan geholpen veilig kilo’s kwijt te raken en over te stappen op een gezondere levensstijl. De helft van de bevolking deed in 2024 wel aan sport en fitness en in de voeding krijgen light versies meer aandacht.

Acupunctuur behandeling tegen zwaarlijvigheid aan Zhejiang Provincial Hospital of Traditional Chinese Medecine Foto China Daily Disclaimer

Voor een natie die lang heeft geworsteld om haar bevolking te voeden, kwam obesitas nauwelijks voor tot het einde van de jaren 1970. Toen ontketenden hervormingen en openheid een economische boom met ook een groeiende eetlust. Vandaag met meer dan 1,4 miljard inwoners staat China voor een groeiend obesitasprobleem. De National Health Commission rapporteert dat meer dan de helft van de volwassenen overgewicht of obesitas heeft. Ze waarschuwde dat als er niets aan gedaan wordt, het percentage kan stijgen tot 70,5 % in 2030. Een schatting voorspelde verder nog dat de economische last die wordt toegeschreven aan overgewicht en obesitas tegen die tijd 21,5 % van de totale medische kosten van het land zou kunnen bedragen. In reactie hierop lanceerden de autoriteiten in juni 2024 een landelijke campagne om binnen drie jaar een ondersteunende omgeving voor gewichtsbeheersing te stimuleren.

Tijdens een recente nieuwsconferentie kondigde directeur Lei Haichao van de Nationale Gezondheidscommissie (NHC) plannen aan om meer klinieken voor gewichtsbeheersing op te richten in medische en gezondheidsfaciliteiten, zodat mensen worden geholpen veilig kilo’s kwijt te raken en over te stappen op een gezondere levensstijl. Het regeringsrapport dat op 11 maart door de wetgevers gestemd werd, bevestigde China’s ‘gezondheid eerst’-strategie in het medische en gezondheidssysteem. Een duidelijk verschil met de traditionele nadruk op de behandeling van ziekten. In de sociale media kwamen hierop de nodige reacties tot en met diverse cartoons. Directer Wang Youfa van het Global Health Institute aan de Xi’an Jiaotong University vindt dit een teken van het groeiende publieke bewustzijn over de tol van obesitas. Het weerspiegelt een afstemming van wetenschappelijk onderzoek, overheidsmaatregelen en publieke betrokkenheid,’ zegt hij, en hij merkte op dat deze synergie duidt op een levendige wellness-golf die zich in het hele land ontvouwt.

Actief

Vrouwen boksen in een vechtsportschool te Taiyuan Foto China Daily Disclaimer

Klinieken voor gewichtscontrole zijn relatief nieuw, maar sporten en gezond eten worden al lang toegepast in de steeds meer op welzijn gerichte Chinese samenleving dankzij de overheidsteun. Gezinnen brengen meer tijd buiten door met wandelen, fietsen of kamperen en schrijven hun kinderen ook in bij sportclubs. Outdoor- en sportkleding en -uitrusting behoorde tot de topverkopers tijdens de jaarlijkse online koopgolf rond 11 november. Tegen eind 2023 telde China 4,59 miljoen sportlocaties en had 370.000 kilometer aan fitnesspaden aangelegd. Het testen van lichamelijke opvoeding is opgenomen in toelatingsexamens voor middelbare scholen. Uit een enquête van het Nationaal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 49,6 % van de inwoners in 2024 aan sport en fitness doet, een stijging van 18,7 % ten opzichte van 2018.

Voeding

Lichte salade op voedselexpo Foto China Daily Disclaimer

De volksgezondheid wordt ook aangepakt door voedingsrichtlijnen uit te geven. De uitgave van 2024 voor volwassenen met obesitas bevat menu’s op maat voor verschillende groepen in verschillende regio’s. Een menu voor het lentediner voor inwoners van centraal China bevat bijvoorbeeld gierst, gestoomde pieterman, geroerbakte Chinese kool met champignons en geroerbakte sla. He Gengsheng van de obesitasafdeling bij de China Nutrition Society zegt dat deze richtlijnen praktische, smakelijke en gezonde voedingsopties bieden om gewichtsbeheersing te ondersteunen. Tegenwoordig zijn consumenten in China caloriebewuster en bekijken de ingrediëntenlijsten nauwkeurig. Veel kantoormedewerkers kiezen nu voor kommen met groenten met daarop rundvlees, kipfilet of zalm voor de lunch.
Ondernemers surfen mee op deze golf en passen de traditionele keuken aan met light versies. Zelfs feestelijke lekkernijen als maancakes en zongzi hebben een gezondheidsbewuste draai gekregen met afgeslankte vullingen en kleinere porties om zonder schuldgevoel te kunnen genieten. Wu Ke, een 30-jarige basisschoollerares in Peking, gebruikt vaak vloeibare salades – een mixdrankje van groenten en fruit – om de overdaad aan feestvreugde ongedaan te maken. Een rapport over de levering van voedsel uit 2024 benadrukt deze verschuiving: de consumptie van volkorengranen is enorm toegenomen, de fruitinname is gestegen en bijna 70 % van de theedrinkers geeft nu de voorkeur aan varianten met weinig suiker. Professor Huang Peng aan de school voor sportgeneeskunde en revalidatie aan de Beijing Sport University zegt dat de stofwisselingssnelheid en het lichaamsvetpercentage geleidelijk de traditionele gewichtsmetingen vervangen als belangrijke gezondheidsindicatoren in China.

Bron :China Daily