Ai Weiwei door politie opgepakt

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is door de politie opgepakt. Buitenlandse media zetten dit dik in de verf en vragen zich af wat de achtergrond is. China zelf reageerde enkel met de mededeling  dat hij verdacht wordt van “economische” vergrijpen. .
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is zondag in Beijing aangehouden toen hij op het punt stond het vliegtuig naar Hongkong te nemen.Kort daarna is er een huiszoeking geweest, computers zijn meegenomen  en ook 8 assistenten zijn voor ondervraging meegenomen. Zijn vrouw zou huisarrest hebben. Verwijzingen naar Ai Weiwei zouden verwijderd zijn van de Chinese microblogsite Sina Weibo. Een journalist van de Guardian die bij het huis van Ai foto’s maakte, moest die inleveren. Mensen uit kringen rond Ai Weiwei verwachten dat hij na enkele dagen zal vrijgelaten worden. 
Ai Weiwei is een vooral in het Westen erg succesvolle avant-garde kunstenaar. Onlangs mocht hij nog een werk – Sunflower Seeds – maken voor Tate Gallery in Londen. In Beijing werkte hij mee aan het ontwerp van het Vogelnest, het Olympisch stadium van 2008; bij ons wordt hij ten onrechte soms voorgsteld als ‘dé’ ontwerper van het Vogelnest. Ai Weiwei staat zeer negatief  tegenover de Chinese regering. Toen in 2008 een zware aardbeving in Wenchuan 80.000 slachtoffers maakte, startte hij een campagne om de gebrekkige kwaliteit van de scholenbouw aan te klagen. Een officiële enquête kwam tot de bevinding dat er inderdaad ernstige problemen zijn met de stabiliteit van de Chinese scholen, en een reeks maatregelen werden genomen; met betrekking tot de scholen die door de aardbeving instortten,  besloot het rapport dat er geen individuele schuldigen konden aangewezen worden, aangezien de fatale gevolgen het cumulatief resultaat waren van opeenvolgende beoordelingsfouten of nalatigheden van verschillende instanties. Ai bleef echter volhouden dat de officiele cijfers van het aantal kinderslachtoffers vervalst waren en er een doofpotoperatie plaatsvond. De campagne die hij daarrond voerde  leidde in het najaar van 2009 nog tot een rel met de politie waarbij hij aan het hoofd verwond werd. In interviews met de buitenlandse media benadrukt Ai dat van de Communistische Partij van China niets goeds te verwachten is en het communisme weg moet. Voor Europalia China 2009 werd Ai door Bozar samen met Luc Tuymans als curator aangesteld wat tot veel animositeit leidde met de officiële Chinese curator, de in China belangrijke Fan Di’an. In de hall van Bozar was een beeldhouwwerk te zien waarin Ai uitgebeeld werd in de rol van een bekende wreedaardige grootgrondbezitter uit het begin van de twintigste eeuw. Einde 2010 liepen de spanningen met de regering verder op, toen een nieuwgebouwde studio van hem in Shanghai met de grond gelijk gemaakt werd wegens vermeende bouwovertredingen. Ai wou een grote protestfuif organiseren, maar de politie belette dat hij van Beijing naar Shanghai vloog. In December werd hem verhinderd naar Stockholm te reizen om er de overhandiging van de Nobelprijs voor Liu Xiaobo mee te maken.. Dit jaar zou hij een grote tentoonstelling krijgen in het Ullens kunstencentrum te Beijing, maar de Belgische stichter Ullens haakte te elfder ure om onduidelijke redenen af. Onlangs kondigde hij aan een studio in Duitsland te willen starten, toch verklaarde hij niet de bedoeling te hebben definitief te emigreren: het is vooral de bedoeling zijn werk in Duitsland te  tonen, want volgens hem is dat in China te moeilijk.
De politie van Beijing wil voorlopig geen commentaar kwijt (verdachten kunnen tot een maand aangehouden blijven vooraleer de procureur een klacht moet formuleren). Volgens een met Ai Weiwei bevriend advocaat moet de politie wettelijk gezien wel binnen de 48 uur uitleg geven over een arrestatie. Dat dit hier niet is gebeurd zou dus een overtreding van de wet zijn.
De buitenlandse media zijn onmiddellijk op de aanhouding van Ai Weiwei gesprongen. Eigenaardig genoeg zoekt geen enkele van de media de reden van de aanhouding bij een activiteit van Ai Weiwei zelf.
Allemaal wijzen ze naar de recente aanhouding van een aantal dissidente activisten rond democratie en mensenrechten, advokaten die het opnemen tegen de staat, bloggers en petitiedragers en waarbij ze spreken van de grootste repressiegolf in meer dan 10 jaar. In de Guardian heet het dat er onlangs 23 personen opgepakt werden. Het blad legt een verband met de anonieme internetoproepen voor een Chinese ‘jasmijnrevolutie’ tegen de CPC, die weliswaar veel journalisten en politie op de been brachten, maar zo goed als geen deelnemers. Waarschijnlijk zoekt men door deze aanhoudingen de initiatiefnemers van de oproep op het spoor te komen. Hoe Ai Weiwei in dat plaatje past, is nog onduidelijk. Amnesty International heeft het over ‘dozijnen’ aanhoudingen. Amnesty ziet de aanhouding van Ai als een waarschuwing voor alle andersdenkenden: zelfs een in het buitenland erg bekende figuur als Ai Weiwei is niet beschermd tegen de repressie. Ook Reporters zonder Grenzen schrijft in dezelfde zin. Human Rights Watch geeft in totaal 17 namen van personen die recent last kregen met de politie.In de groep zitten er drie die onlangs veroordeeld werden wegens subversieve activiteiten, een aantal anderen werd aangehouden zonder dat er al een beschuldiging is, en er zijn ‘verdwenen’ advokaten, wat er meestal op neerkomt dat betrokkenen rond het tijdstip van eventueel te verwachten problemen gedwongen naar het platteland gestuurd worden. Human Rights Watch ziet in dit alles een verscherping van de repressie in China en vraagt dat de UNO China tot de orde roept. In De Standaard telt Oscar Garschagen sinds begin februari -zonder bronvermelding – meer dan honderd aanhoudingen; hij citeert ook een  organisatie Duihua (Dialoog) die in 2010 liefst 985 veroordelingen wegens ondermijning van het staatsgezag telde (was de repressie in 2010 dan erger dan nu? de journalist heeft blijkbaar niet door dat hij zichzelf in al zijn ijver tegenspreekt). De Standaard citeert ook Willy Lam, een bekend Chinawatcher uit Hongkong met veel inside informatie: die situeert de huidige gebeurtenissen in een strijd tussen conservatieven en hervormers binnen de CPC, in de aanloop naar het partijcongres in 2012.
Van officiële zijde wordt een mogelijke onrust in China naar het model van de Arabische revoluties als onzin bestempeld. Officieel  wordt evenmin vermeld dat er een verhoogde repressie tegen dissidenten zou zijn. Volgens de South China Morning Post zou er wel een speciale vergadering van het politiek bureau van de CPC geweest zijn om de eventuele gevolgen van de gebeurtenissen in de Arabische wereld op China te bespreken.
Met het uitblijven van een officiële regeringsverklaring over Ai Weiwei  maakt China op het vlak van public relations in het Westen wel een slechte beurt.

14 comments for “Ai Weiwei door politie opgepakt

  1. Wat een warrig artikel vol fouten. Beetje meer redactionele begeleiding zou geen kwaad doen aan deze website… Als Chinees schrijf ik beter 🙂

  2. Indien u taalfouten bedoelt, dan slaan we ootmoedig mea culpa. Chinasquare.be werkt inderdaad uitsluitend met vrijwilligers, en momenteel zonder eindredacteur; indien zich een lezer mocht geroepen voelen… Indien U inhoudelijke fouten aangetroffen heeft, wat uiteraard altijd mogelijk is, kan U die dan specifiek signaleren?
    Namens de redactie van chinasquare.be

  3. Ik moet wang xiao volkomen gelijk geven, het is een warrig verhaal. En dat gaat echt niet over taalfouten.
    Een voorbeeld: “Ai Weiwei is een vooral in het Westen erg succesvolle avant-garde kunstenaar.” Hiermee wordt gesuggereerd dat Ai Weiwei in China niet bekend is. Maar een zin later lees je: “In Beijing werkte hij mee aan het ontwerp van het Vogelnest, het Olympisch stadium van 2008” Een onbekende kunstenaar zou nooit worden gevraagd om mee te werken aan zo’n prestige project.
    Ik denk dat de schrijver van het artikel zich eerst had moeten informeren over de status van Ai Weiwei, zijn achtergrond en zijn motieven als kunstenaar.
    Maar wat voor mij het meest storend is: het artikel draait grote cirkels rondom de hete brei.
    We praten over een man die zijn mening zegt en alleen daarvoor blijkbaar kan worden opgepakt en een maand worden vastgezet zonder enigerlei motivatie.
    Chinasquare zou hiervan ondubbelzinnig afstand moeten nemen

  4. De Chinese avant-garde kunstenaars zijn effectief populairder in het buitenland dan in eigen land; dit heeft te maken met de kulturele smaak van de Chinezen en van de Westerse verzamelaars .
    U suggereert dat chinasquare het optreden van de Chinese regering zou moeten veroordelen. Ons objectief met deze stukjes over de aktualiteit is echter zo goed mogelijk relevante informatie te brengen, niet partij te kiezen pro of contra. Uiteraard bent U vrij dat te doen in een reactie.
    Dat het artikel ‘warrig’ is komt vooral doordat we eigenlijk niet weten wat er aan de hand is.We kennen de motieven voor de arrestatie van Ai Weiwei niet en de grote media geraken niet verder dan speculatie.
    Overigens klopt het niet dat men in China een maand kan worden vastgezet zonder enige motivatie; de procureur heeft een maand tijd om een klacht te formuleren, maar uiteraard moet er van in het begin een vermoeden van een strafbaar feit zijn. ‘Zijn mening zeggen’ is dat niet, anders zat Ai allang in de nor

  5. Ik denk dat u weet wat ik bedoel: u schrijft: “We kennen de motieven voor de arrestatie van Ai Weiwei niet ” !!
    Iemand arresteren zonder motivatie is zelfs tegen de Chinese grondwet.
    Het is bizar dat zelfs de naasten van Ai Weiwei niet weten wat er aan de hand is en waar hij wordt gevangen gehouden.
    Ik denk ook dat u weet dat niet alleen Ai Weiwei is ontvoerd, er zijn meerdere activisten zonder vorm van proces gevangen genomen.
    De overheid van het grootste land ter wereld is bang voor de eigen onderdanen !
    En dat baart mij zorgen.
    Ik hou van China.
    Ik ga er 2 keer per jaar naar toe, ik ontmoet de mensen en ik heb er een fantastische tijd.
    Maar wat de overheden daar doen en hoe ze omgaan met burgers is beneden alle peil.
    Ik denk dat u daar ook aandacht aan moet besteden.

  6. Tegen de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei, die zondag in Peking werd opgepakt, loopt een onderzoek naar ‘verdachte economische misdaden’. Dat maakte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend. Of daarmee het internationaal protest tegen de aanhouding van Weiwei zal verstommen, is hoogst twijfelachtig.

  7. gubo, vertel toch geen zever jongen.
    De Chinese overheid haalt honderden miljoenen onder de armoedegrens vandaan, en jij vind dat beneden alle peil.
    De Chinese economie is de nr 1 in de wereld, en jij vind de Chinese overheid beneden alle peil, ga toch op een a

  8. 1. Om een woord als “zever” te gebruiken om een andersluidende opinie te kwalificeren komt het peil van de discussie niet ten goede.
    2. De Chinese overheid zal Ai Weiwei bestraffen. Wie een hond wil slaan vindt licht een stok: de eerste stok: “On April 1, he went to Taiwan via Hong Kong. But it was reported his departure procedures were incomplete.” (citaat Global times) Blijkbaar waren foutieve reispapieren niet overtuigend genoeg en wordt er nu een tweede ‘stok’ gefabriceerd.
    3. Ik ben de laatste om de positieve prestaties van China de bagatelliseren. Ik heb daar de grootste bewondering voor. Maar daar ging het artikel niet over.

  9. Ik constateer geen verwarring en lees het als een helder, informatief en objectief stuk.
    Ik waardeer de keuze van de redactie om niet voor of tegen te zijn. Partij kiezen kan ten koste gaan van de kwaliteit van de informatie. Ik lees Chinasquare met grote belangstelling, juist vanwege de niet gekleurde informatie.

  10. Gubo is de naam die een kalligrafieleraar mij eens heeft gegeven. Het betekent zoiets als “oude cypresse boom”.. Nou, da’s toch aardig. Ik bezoek China 2 x per jaar, telkens voor een periode van 4 weken. Niet zakelijk, maar als vakantie. Ik ben geabonneerd op China National Geographic en China Today, ik ben lid van de Vereniging China Nederland.
    Kortom: ik ben een echte klassieke SINOFIEL. In al zijn ontwikkelingen en in de turbulenties van de recente geschiedenis ben ik geinteresseerd en leef ik mee.
    Volg mijn avonturen hier: http://web.me.com/h.gulickx/
    of bekijk mijn filmpjes hier: http://www.youtube.com/user/huubgulickx
    Ik denk wel dat de manier waarop China omgaat met afwijkende politieke meningen desastreus is voor het land. Ik kan niet accepteren dat iemand als Ai Weiwei eerst wordt gedetineerd vanwege verkeerde reisdocumenten, daarna wordt opgesloten vanwege economische delicten, en dat dit gebeurt zonder mededelingen naar familie of advocaat. Ik denk dat we dit soort kritiek niet moeten overlaten aan de mainstream media.

  11. Het zou de redactie van Chinasquare sieren mocht ze ook een duidelijk standpunt innemen mbt Ai Wei Wei.

  12. Er zijn tig manieren om actie te voeren en handtekeningen te zetten.
    Ik hoop dat de redactie blijft bij objectieve informatie.
    Daar moeten we zuinig op zijn. Die is er veel te weinig.

  13. De functie van het team van Chinasquare, als organisatie, is niet meningsvorming. Wij willen inderdaad in de eerste plaats
    meer evenwichtige en veelzijdige informatie geven.
    Chinasquare wil verder discussiebevorderend werken,maar aan discussies doen we als individu mee en we nodigen lezers uit hun mening via een opiniestuk of een reactie te geven.
    Ik zie de oproep van Kristof, met steun van Gubo, als een uitdaging die ik graag aanga. Zie het menu commentaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *