“Akkoord opwerkingsfabriek kernafval Frankrijk-China”

Gedurende Hu Jintao’s bezoek aan Franrijk tekende de Chinese “China National Nuclear Corporation” (CNNC) met het Franse kerngigant AREVA een voorakkoord tot de gezamenlijke bouw van een verwerkingsfabriek voor nucleair afval die niet enkel al China’s  kernafval zou kunnen verwerken, maar ook nog honderden ton bijkomende import toelaten. De overeenkomst zou 15 miljard € kosten, aldus de “South China Morning Post”
Het voorakkoord zou de laatste stap zijn vooraleer het definitief akkoord tot de bouw van de opwerkingsfabriek wordt getekend. Frankrijk is het eens de uitrusting te leveren en de technologie over te dragen voor 15 miljard €. China is vastbesloten in de omgeving van de Gobi-woestijn een opwerkingsfabriek voor nucleair afval te bouwen. Het zou meteen gaan om de duurste bouwsite in China. Men zal zich  herinneren dat bij de bouw van zowel Windscale te Sellafield als deze in La Hague er nogal wat protest was. Mogelijke gevaren zijn legio en

De twee presidenten (foto Xinhua)


in de Russische fabriek te Mayak kwam in de jaren vijftig nucleair afval vrij die honderden mensen onmiddellijk doodde. Chinese kenners geloven dat de nieuwe eenheid te Yumen zou komen, waar de militairen reeds over een kleine opwerkingseenheid beschikken, maar een milieuexpert van Lanzhou’s universiteit beweert dat de provincie niet over voldoende water beschikt dat op elk ogenblik nodig is. Ook is niet duidelijk wat zal gebeuren met de overblijvende “nucleaire as” want één ton verwerkt kernafval levert een halve m³ “kernas” op. Gansu ziet het niet zitten dat er niet-Chinese kernafval zou geïmporteerd worden, maar dat is expliciet de bedoeling.
Terwijl de CNCC de termen van het contract finaliseert, kwam reeds tegenstand van concurrent “China Guangdong Nuclear Power”. Een rapport van zijn onderzoeksafdeling waarschuwt de regering dat de operationele kosten voor een kerncentrale zullen stijgen,  vinden het te vroeg voor de opstart en bestempelen de Franse technologie als te duur terwijl ze straks verouderd zal zijn. Landen als Zuid-Korea en de VS bezitten nieuwere technieken voor nucleaire opwerking . Volgens prof Wu Zongxin van het “Instituut voor Kern-en Nieuwe energietechnologie” aan de Qinghua universiteit wordt momenteel hevig gediscuteerd of China de Fransen moet volgen of de Amerikanen.  Volgens Wu zal China een uiteindelijke beslissing nemen gebaseerd op het toekomstig aanbod van uranium en het bouwtempo van snelle reactoren . De eerste commerciële snelle reactor wordt tegen 2030 verwacht operationeel te zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *