Akkoord VS-China maakt het journalisten gemakkelijker

In de marge van de video-ontmoeting tussen de presidenten Xi en Biden hebben beide landen een akkoord gesloten dat een einde moet maken aan de wederzijdse pesterijen tegen journalisten die door president Trump gelanceerd waren.

De VS engageert zich om aan Chinese journalisten visa voor één jaar te verlenen waarmee ze verschillende keren het land binnen en buiten kunnen. Er wordt een procedure opgestart om visa van langere duur mogelijk te maken. China belooft Amerikaanse journalisten op dezelfde manier te behandelen vanaf het moment dat de Amerikaanse maatregelen effectief zijn.
Er is meer dan een jaar hard onderhandeld over de behandeling van buitenlandse media in de twee landen. Het akkoord kwam er net voor de video-ontmoeting.

Journalisten moeten voortaan vrij en zoveel ze willen om en weer kunnen reizen naar hun thuisland. Beide landen gaan ook terug de aanvragen van nieuwe journalisten behandelen ‘volgens de wetten en regels’.

De pesterijen werden begin 2020 gestart door de regering Trump in het kader van de algemeen verslechterende relaties tussen beide landen. Journalisten werden uitgewezen, het verkrijgen van een visum werd veel moeilijker en de geldigheidsduur verminderde. In februari en maart 2020 werden negen Chinese media in de VS – waaronder het persagentschap Xinhua en de nationale televisiezender CGTN op een lijst van ‘buitenlandse gezantschappen’ geplaatst. Daardoor moesten 60 Chinese journalisten de VS verlaten. Beijing repliceerde met de uitwijzing van journalisten van de New York Times, The Washington Post en het Wall Street Journal. Deze waren geselecteerd omwille van hun negatieve berichtgeving over China. De regering Trump reduceerde daarop de visa voor Chinese journalisten van één jaar tot 90 dagen en één inreis. In oktober 2020 vlogen nog eens zes Chinese media op de lijst. Beijing reageerde boos op deze ‘politieke onderdrukking en stigmatisering’ gebaseerd op een koude oorlogs mentaliteit.

Woordvoerder Zhao Lijian van buitenlandse zaken noemt het akkoord een ‘moeizaam succes’ ‘in lijn met de belangen van de media in beide landen’. Hij riep de VS op om het correct uit te voeren. Op de vraag of uitgewezen Amerikaanse journalisten terug mogen keren antwoordde hij niet rechtstreeks. De krant Global Times stelt dat het terug naar China zenden van Amerikaanse journalisten die de feiten bewust verdraaien, leugens over China verzinnen en kwaadwillig China aanvallen niet zal bijdragen tot een verdere dooi.

Het Amerikaanse State Department verwelkomt de vooruitgang maar ziet het slechts als ‘een eerste stap’. Het is blij dat Amerikaanse journalisten nu terug naar China kunnen ‘om hun belangrijk werk voort te zetten’.

Bronnen: Caixin, Global Times.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *