Alleen nog transplantaties met vrijwillig gedoneerde organen, een goed begin

Sinds 1 januari is het verboden om de organen van geëxecuteerde gevangenen voor transplantaties te gebruiken. Het aantal vrijwillige orgaandonaties neemt sneller toe dan was voorspeld (en gevreesd). De vraag is hoe tevreden China op dit moment mag zijn over de cijfers.

Kind dat hersendood verklaard is. Ouders hebben lichaam afgestaan. Artsen bewijzen eer.

Kind dat hersendood verklaard is. Ouders hebben lichaam afgestaan. Artsen bewijzen eer.


Afgelopen weekend was er een conferentie over transplantaties van organen. Een spreker, woordvoerder van een deelnemend nationaal comité, was enthousiast over het cijfer van 1.479 vrijwillige orgaandonaties van januari tot begin augustus. Dat was volgens deze expert, de vroegere minister Huang Jiefu, een onverwacht groot succes. De deskundige zei ook te verwachten dat tegen het eind van het jaar 2.500 burgers vrijwillig organen zullen afstaan en dat er dit jaar meer dan 10.000 transplantaties zullen worden uitgevoerd.

Meer transplantaties mogelijk

Volgend jaar mag volgens Huang een verdubbeling van het aantal van dergelijke operaties worden verwacht, als de positieve trend aanhoudt. ‘Op dit moment’, zo staat er verder, ‘hebben 30.000 mensen een transplantatie nodig volgens de statistieken van 169 gekwalificeerde ziekenhuizen’. Het artikel van Xinhua, overgenomen door China Daily en Global Times, beschrijft in optimistische bewoordingen hoe de projecten lopen waarmee sinds 2010 reclame wordt gemaakt voor het donorschap. Dit gebeurde in voorbereiding op de maatregel om het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangenen, vroeger een voorname bron van organen voor transplantaties, te verbieden. In 2014 werden van 1.700 donoren in totaal 5.000 organen gebruikt. Als de nabestaanden het lichaam van een overleden familielid afstaan, kan dat verschillende bruikbare organen opleveren. Vanaf 2014 was daardoor al 80% van het aantal getransplanteerde organen afkomstig van vrijwillige donaties. China zou in Azië in 2014 ook het land geweest zijn met het grootste aantal donoren. Het is niet duidelijk of dat in percentages is, of in absolute cijfers. Dat laatste lijkt waarschijnlijker. Je kunt je afvragen of het niet verstandiger is het enthousiasme nog wat te temperen.

Vraag en aanbod

Artikelen die eerder dit jaar verschenen in de China Daily, een van de kranten die het stuk van Xinhua vandaag overnemen, brachten aanzienlijker sceptischer geluiden. Daar werd het cijfer van 10.000 transplantaties een mager resultaat genoemd, omdat er volgens de Nationale Commissie voor Volksgezondheid en Gezinsplanning gemiddeld 300.000 patiënten over het hele jaar in aanmerking komen voor een transplantatie. Het was wel een feit dat de verhouding van het aantal donaties met het aantal inwoners in gunstige zin was geëvolueerd: van 0,02 per miljoen in 2010 naar 1,24 per miljoen in 2014 (The Lancet komt echter met een ander cijfer: 0,6 per miljoen). De arts bij een van de gespecialiseerde centra zei dat tegen mei 2015 zo’n 37.000 donoren zich hadden opgegeven. Een chirurg, gespecialiseerd in transplantaties van de lever, sprak zelfs van een daling van het aantal operaties. Hij zei ook dat ‘ondanks de toename van het aantal vrijwillige donaties, het schromelijke tekort aan organen niet snel opgevuld zal zijn.’ Redenen die door Chinese artsen worden genoemd zijn de blijvende invloed van het traditionele geloof dat een lichaam intact moet worden begraven en de definitie van wanneer een mens dood verklaard wordt: bij hersendood, of zoals traditioneel, bij hartdood (hartstilstand). Als artsen blijven proberen operaties uit te voeren op patiënten die hersendood zijn, is het meestal te laat om de organen te gebruiken als het hart stilstaat en ze de patiënt uiteindelijk moeten opgeven.

Suggesties voor verdere vooruitgang

fx1Het medische tijdschrift The Lancet heeft China geprezen voor zijn ‘belangrijke stappen voorwaarts naar een ethisch verantwoord en vrijwillig donorsysteem.’ De redacteuren van het gereputeerde blad noemen een aantal zaken die kunnen bijdragen aan een verdere vooruitgang: overtuigingswerk om het beeld dat mensen nog hebben van orgaandonaties bij te stellen, integratie van de orgaanbanken in het nationale stelsel van gezondheidszorg en maatregelen om de vraag naar organen te verminderen. Dat wil zeggen een verbetering van de volksgezondheid zodat er minder operaties nodig zijn voor terminale orgaanziekten. Voor The Lancet mag China nog lang niet op zijn lauweren rusten. Dat het land niet langer organen voor transplantaties haalt bij geëxecuteerde gevangenen moet volgens het medische tijdschrift niet het eind van een ontwikkeling zijn, maar het begin van een ‘nieuwe tocht naar een transparant, rechtvaardig en ethisch verantwoord systeem in China, waarmee het land zou voldoen aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de donatie en de toewijzing van organen’.
Xinhua, China Daily,
en.nhfpc.gov.cn,
de website van National Health and Family Planning Commission
www.thelancet.com

 

5 comments for “Alleen nog transplantaties met vrijwillig gedoneerde organen, een goed begin

  1. western bla bla bla mensen rechten bla bla bla.
    maar het verbieden van gevangen om het organen te doneren na hun executie is dat niet schenden van mensen recht?

  2. Ik weet niet of je dit bedoelt, maar het is inderdaad zo dat gevangenen in China het recht hebben behouden om orgaandonor te worden en dat zij dan als zij dat wensen worden geregistreerd in de nationale database. Zie ook http://www.chinadaily.com.cn/kindle/2015-01/08/content_19273264.htm . Het is een artikel in China Daily dat op westerse twijfels en kritieken ingaat met argumenten.
    Ken jij landen waar gevangenen niet het recht hebben om orgaandonor te zijn (en waar dus dat mensenrecht van hen wordt geschonden?)

  3. het is goed dat gevangen toch organen kunnen doneren, maar mijn punt is dat er een cultuur verschil is tussen oost en west.
    voor 2015 waren erg veel Chinese gevangen die hun orgaan doneren, maar dat komt door onze culturele druk dat we niet mogen begraven met een slechte karma. maar hierdoor intrepeteerd het west als organen harvest. ook nog in het west is het normaal dat organen van hersens dood patiënt komen. maar wij ga ze toch ook niet interpreteren als orgaan harvest bij de west. ook nog volgens de wet wanneer iemand dood gaat en niemand het lichaam claimt is het lichaam automatisch van de staat. deze wet komt uit Europa in 1800 tijdens het grote te kort aan lichaam voor doctoren training. dus wat is er mis mee om organen te gebruiken van executeerde gevangen wanneer hun familie lid toch niet wil claimen uit schaamte. dat ze toch mag doneren weet ik niet dat was mijn fout. maar betekend dat hun executie tijd afhankelijk is van de vraag naar organen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *