De Verboden Stad in Beijing sluit de loketten. Ze schakelt volledig over op online verkoop van biljetten. Ter plaatse komt er wel een steunpunt voor digibeten. Het pilootproject loopt van juli tot oktober.
De Verboden Stad verwijst naar de Ming- en Qingdynastieën, die het paleisdomein 500 jaar verboden gebied voor gewone stervelingen maakten. Vandaag is het dé Chinese toeristische attractie. Maar wordt ze binnenkort terug ‘verboden’, deze keer voor digibeten?
De directeur van het museum heeft in de Chinese media bekend gemaakt dat vanaf juli een pilootproject start met alleen nog online biljetten. Het bericht is nog niet formeel door het museum zelf bevestigd. Vandaag wordt al de helft van de biljetten verkocht via internet. Op verlofdagen, wanneer de wachtrijen aan de loketten langer zijn, koopt 70% van de bezoekers online.
Vanaf juli gaan de traditionele loketten dicht. Wel komen er op het terrein nog automaten die online biljetten zullen verkopen. Er zal personeel aanwezig zijn om mensen te helpen die niet met het systeem overweg kunnen.
Bedoeling is dat men online de biljetten ook zal kunnen betalen met populaire betaalsystemen zoals Alipay of WeChat. En er komt ook een Engelstalige versie.
Het aantal bezoekers per dag is en blijft beperkt tot 80.000. Die zullen allemaal vooraf via internet verkocht kunnen worden. Sinds 2015 heeft men al 90 keer de dagelijkse limiet bereikt. Met het online systeem zal men de bezoekers gemakkelijker kunnen spreiden over de uren van de dag.
Op het internet is er veel positief commentaar. Toch vragen enkelen zich af of het oudere personen en vreemdelingen die nog aan een echt loket een biljet willen kopen, niet zal discrimineren. Ook is er bezorgdheid over mogelijk misbruik. Is het systeem adequaat beveiligd tegen opkopers die biljetten schaars maken en dan aan hogere prijzen doorverkopen?
De plannen voor de Verboden Stad passen in de plannen van het nationale bureau voor toerisme voor digitalisering. Zo moet er in alle nationale toeristische attracties tegen 2020 gratis wifi zijn. Zelfs op de Lange Muur.
Bron: Caixin