Yang Gang, een hoge ambtenaar en de voormalige nummer twee van de CPC in Xinjiang is het zoveelste topkaderlid dat wordt beschuldigd van corruptie.
Op de website van de Centrale Commissie voor Inspectie van de Discipline is het bericht verschenen dat tegen Yang Gang een onderzoek loopt voor ‘ernstige inbreuken tegen de wet en de partijdiscipline’, een van de geijkte formules om corruptie te benoemen. Yang Gang is de onderdirecteur van het economie-comité van de Politieke Raadgevende Conferentie. De officiële Engelse naam van de Politieke Raadgevende Conferentie is Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) en deze instelling zou je, om zijn politiek adviserende karakter, enigszins kunnen vergelijken met de Belgische Senaat of de Nederlandse Eerste Kamer. Tot voor kort was Yang ook onderdirecteur van de Algemene Warendienst die de goederen voor import en export keurt. Van 1991 tot 2010 heeft hij allerlei functies in de CPC-afdelingen van Xinjiang bekleed waarbij hij gestaag is opgeklommen in de hiërarchie daar.
De 17e tijger
Zoals bekend is de Centrale Commissie voor Inspectie van de Discipline de voornaamste dienst voor corruptiebestrijding in de CPC en eigenlijk in heel China. Dit instituut heeft dit jaar al naar de praktijken van 17 zeer belangrijke kaderleden een onderzoek ingesteld. Twee onder hen waren lid van het Centraal Comité dat eind 2012 is verkozen en twee anderen waren onderminister. Een van de Centraal Comitéleden was ook hoofd van de dienst voor de controle van de staatsbedrijven en een van de onderministers was de derde man van de nationale politie. De meeste van de corruptiezaken op dit niveau worden ontdekt door de hogergenoemde interne inspectiedienst van de CPC. Veel tips betreffende overtredingen van lagere ambtenaren blijven komen vanuit het publiek dat regelmatig tot waakzaamheid wordt opgeroepen. Voor de corruptiebestrijders is het een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds moeten zij de bevolking uitnodigen en aanmoedigen om onthullingen te doen en kritiek te leveren. Anderzijds moeten ze bepaalde bloggers en journalisten afremmen, omdat er ook zijn die hun boekje te buiten gaan, persoonlijke afrekeningen of geldelijk gewin nastreven en omdat er uiteraard personen zijn die van de zuiveringscampagne misbruik zouden willen maken om de partij op te laten doeken.
Bronnen: Xinhua, Caixin, SCMP, BBC, China Vitae (officële politieke who is who www.chinavitae.com)