Qu Xing, de ambassadeur van China in België, vindt dat het Westen meer rekening moet houden met de legitieme zorgen van Rusland over zijn veiligheid in verband met Oekraïne .
De ambassadeur van China in België heeft aan het persbureau Xinhua een interview toegestaan. Hij doet enkele opmerkelijke uitspraken. ‘De wedijver tussen Rusland en het Westen’ is volgens de topdiplomaat de oorzaak van de crisis in Oekraïne. Hij vindt ook dat het Westen zijn ‘zero-sum-mentaliteit’ moet laten, m.a.w. moet ophouden met aan te sturen op een situatie met alleen maar verliezers. De westerse landen, zoals de VS en de EU, spelen volgens Qu Xing een ‘spel’.
Qu zei ook dat in het begin de kwestie Oekraïne vooral een interne zaak was die voortkwam uit de verschillen tussen de oostelijke en de westelijke regio van het land, elk met een andere cultuur, bevolkingssamenstelling, kijk op de geschiedenis en sociale en economische ontwikkeling. Het land had ook verschillende regimewisselingen ondergaan. Sommige politici waren meer begaan geweest met politieke partijenstrijd dan met verbeteringen in het bestaan van de burgers. Een zwakke economie en corruptie hadden de zaken erger gemaakt. De interventies van buitenaf door allerlei machten verergerden en versnelden de crisis. Moskou zal zich onrechtvaardig behandeld voelen als het Westen niet kiest voor een andere aanpak.
Qu doet deze uitspraken op een moment dat de VS en zijn Europese bondgenoten overleg plegen over hardere sancties tegen de Russische regering. Afgelopen maandag had de Russische minister van BuZa Lavrov de westerse machten er al van beschuldigd dat ze willen domineren en hun ideologie aan de rest van de wereld opleggen. De VS en de Europese diplomaten bekritiseerden Moskou voor de steun die het volgens hen geeft aan de rebellen in het oosten van Oekraïne. Ook de Oekraïense regering houdt dat vol.
De ambassadeur zegt dat ‘het buitenlands beleid van Washington op een dwaalspoor zou kunnen komen door de Amerikaanse inmenging in Oekraïne’ en verder: ‘De Verenigde Staten willen overal in de wereld sterk aanwezig blijven, maar in werkelijkheid zijn hun mogelijkheden beperkt. Tot op zekere hoogte zullen de Verenigde Staten het moeilijk krijgen hun invloed in het buitenland te behouden’. De EU volgt een wat pragmatischer koers omdat het dichter bij Oekraïne ligt, andere geopolitieke en energiebelangen heeft. De inspanningen om in Minsk tot een bestand te komen zijn daar een teken van. Maar de VS was daar niet aanwezig: het risico bestaat dat het Westen er daarom op terugkomt.
De ambassadeur hoopt dat alle landen uit de crisis zullen leren dat het nodig is om een oplossing na te streven waarbij alle partijen winnen.
Qu besloot met de woorden dat China hoopt op een politieke oplossing. China en Oekraïne zelf zijn altijd bevriend geweest. China houdt zich zoals steeds aan de principes van niet-interventie, respect voor de soevereiniteit en voor de territoriale integriteit van Oekraïne. China erkent wel dat wat er in het verleden is gebeurd de situatie complex maakt.
Xinhua, China Daily, Reuters
Schitterend en ik kan hem geen ongelijk geven 🙂