Amerikaanse defensiewet gericht tegen Chinese investeringen

President Trump heeft de wet voor het defensiebudget 2019 ondertekend. De VS gaat opnieuw veel meer geld aan wapens uitgeven. De wet bevat ook nieuwe maatregelen tegen Chinese investeringen. Opvallend: het congres en de senaat hebben die op vraag van de president afgezwakt.

Het defensiebudget van 580 miljard dollar in 2017 steeg in 2018 naar 639 miljard en gaat voor 2019 naar 716 miljard dollar, een stijging met 12% op één jaar. Dat is geen goed nieuws voor de relaties met China, de erkende strategische rivaal van de VS.
De wet bevat bovendien nieuwe investeringsregels die specifiek tegen China gericht zijn, ook al wordt dat land niet met name genoemd.

Meer buitenlandse investeringen geweigerd

De wet verbreedt de bevoegdheden van het Committee of Foreign Investment in the US (CFIUS) aanzienlijk. Dat interministerieel comité onderzoekt of buitenlandse investeringen in de VS geen gevaar voor de nationale veiligheid vormen. Tot nu toe deed het dat enkel voor een beperkt aantal belangrijke investeringen met duidelijke veiligheidsaspecten.
Tijdens de bespreking van het wetsvoorstel in het Congres en de senaat verklaarden de  voorstanders van de nieuwe regels het waarom: het is nodig te beletten dat de tegenstanders van de VS zoals China nog langer technologie kunnen verwerven die zowel voor burgerlijke als voor militaire toepassingen bruikbaar is.
Met de nieuwe regels zullen ook privé kapitaaldeelnames en venture capital in startersbedrijven door CFIUS onderzocht worden. Er komen dus veel meer gecontroleerde dossiers.
Volgens juridische specialisten gaat CFIUS nu niet alleen meer onderzoeken of een buitenlandse investeerder een strategisch bedrijf kan controleren, maar volstaat het dat de investeerder niet passief is in het weigeren van de transactie.
Om de wet te kunnen toepassen moet het Ministerie van Financiën nog richtlijnen uitvaardigen met de definities van ‘kritische technologieën’.

Controverse rond ZTE

De nieuwe regels op investeringen vormden oorspronkelijk een apart wetsontwerp dat in november 2017 door Republikeinen en Democraten gezamenlijk ingediend werd. Het werd later afgezwakt en samengevoegd met de wet op het defensiebudget.
De wet verbiedt overheidsinstellingen ook om nog materiaal aan te kopen bij Chinese bedrijven zoals het telecombedrijf ZTE. ZTE werd betrapt op het schenden van Amerikaanse handelsbeperkingen met Iran en Noord-Korea.
Maar de wet staat ZTE nog toe producten aan de Amerikaanse privésector te verkopen en cruciale onderdelen in de VS aan te kopen. De Amerikaanse parlementsleden van zowel meerderheid als oppositie wilden alle transacties met ZTE verbieden, en zouden zo het doodvonnis voor dit belangrijk Chinese bedrijf ondertekenen. Onder druk van president Trump gaven Congres en Senaat toe om de wet af te zwakken. De Amerikaanse parlementsleden willen blijkbaar consequent elke bijdrage aan de technologische vooruitgang van China afblokken, terwijl de president, wellicht uit tactische overwegingen, met ZTE aan China een toegeving deed.
Bron: Financial Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *