Anbang, de vierde grootste Chinese verzekeringsgroep, gaat van de Nederlandse overheid de verzekeraar Vivat overnemen. Vivat is een onderdeel van SNS Reaal, een financieel dienstenbedrijf dat twee jaar terug door de Nederlandse overheid gered moest worden.
De Nederlandse overheid ontvangt nu 150 miljoen euro voor Vivat, en Anbang neemt daar bovenop nog voor 550 miljoen euro schuld over. Het zal ook de kapitaalbuffer van Vivat versterken met 770 miljoen à 1 miljard euro. Vivat heeft een portefeuille van 6 miljoen verzekeringen. Gerard van Olphen, de Algemeen Directeur van SNS Reaal, verklaarde dat de overname de belangen van verzekerden en van personeel zal vrijwaren.
Anbang heeft recentelijk nog verschillende andere buitenlandse overnames uitgevoerd: het verwierf de Belgische verzekeraar Fidea en de Belgische bankoperaties van Delta Lloyd. In de VS kocht Anbang het legendarische Waldorf Astoria hotel. Het bedrijf verklaart dat het gebruik wil maken van de huidige consolidatie in de Nederlandse verzekeringssector om zijn internationalisatie te versterken.
De website van overzeese Chinezen Duowei, speculeert dat Anbang veel politieke invloed heeft. De directeur van Anbang sinds 2013 is Wu Xiaohui, de ex van een kleindochter van Deng Xiaoping. Een zoon van de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Chen Yi is bestuurder en een zoon van de vroegere premier Zhu onafhankelijk bestuurder, aldus nog altijd Duowei. Anbang bestaat sinds 2004 en was oorspronkelijk vooral autoverzekeraar, met staatsautobedrijf SAIC als grootste aandeelhouder. Sinds 2010 is het kapitaal sterk verhoogd door privéaandeelhouders en werden activa ter waarde van 581 miljard yuan verzameld. In dat jaar werden filialen in levens- en ziekteverzekeringen, verzekeringsmakelaars en vermogensbeheerders opgezet.
Anbang controleert intussen de Chengdu Rural Commercial Bank, is de tweede aandeelhouder van de China Merchants Bank en de grootste aandeelhouder van privébank China Minsheng Bank. Het heeft ook belangrijke deelnames in twee beursgenoteerde vastgoedontwikkelaars. Het begon zich slechts international te ontplooien vanaf 2014. Buitenlandse analisten vergelijken de expansie van Anbang met de risicovolle strategie van Warren Buffet: niet erg gesteund op expertise in de verzekeringssector en sterk afhankelijk van hoge cashflows om de gewaagde investeringen te kunnen betalen.
Bronnen: Financial Times, wantchinatimes