Er staat een nieuw amendement op de arbeidswet op stapel met de bedoeling gaten en achterpoorten in de bestaande wet te dichten. Deze keer draait het rond outsourcing.
Deze week buigt de parlementscommissie voor economische en sociale zaken zich in eerste lezing over een nieuw amendement op de arbeidswet. Men wil vooral mistoestanden bij interims en het inschakelen van schijnzelfstandigen te verminderen. Een vicevoorzitter van de commissie verklaarde dat er te veel interimwerk gedaan wordt, dat er te veel uitzendbureaus zijn, dat arbeiders er te hard moeten werken en hun personeel niet dezelfde loonvoorwaarden en sociale voordelen als vast personeel geniet. Volgens een recent rapport van de Chinese vakbondsfederatie telt China meer dan 60 miljoen arbeiders als interim, zowat 20% van het totaal van de arbeidskrachten. In 2010 brak er een grote staking uit bij de Honda fabrieken die vooral draaide rond het misbruiken van tijdelijke werkkrachten.
De huidige wet bepaalt dat een voorlopig contract mogelijk is voor tijdelijk, aanvullend of vervangend werk. Het amendement zal deze begrippen beter vastleggen. Tijdelijk betekent maximum zes maand, aanvullend betekent een back-up baan bij een vaste baan, en vervangend slaat op banen van vast personeel die tijdelijk afwezig zijn wegens verlof of studie. Verder wordt nog gesteld dat interims hetzelfde loon moeten krijgen als personen met vast werk in een en hetzelfde bedrijf.
Om het aantal kleine uitzendbureaus te verminderen wordt het minimum maatschappelijk kapitaal voor uitzendbureaus verhoogd van 500.000 naar 1 miljoen yuan. Deze laatste maatregel viseert ook het inschakelen van schijnzelfstandigen – feitelijk vast personeelsleden die men dwingt te werken als zelfstandige onderaannemer- waarvan het aantal sterk is toegenomen sinds de arbeidswet in 2007 strenger werd om personeel beter te beschermen.
(bronnen: Volksdagblad, CNTV)